Debatt

Sluta strama åt – investera i Sverige

Debattörerna: Miljarderna ska inte läggas på hög – de ska bygga välfärden och klimatomställningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är orimligt att skapa sådana villkor att miljarder finns på privatpersoners bankkonton, medan samhället i stort behöver göra miljardsatsningar, skriver debattörerna.

Foto: Lotte Fernvall
DEBATT

DEBATT. Vi ser en vänster på frammarsch på kontinenten. Med stora investeringsprogram för jobb, välfärd och klimat vinner Corbyns röda Labour, Frankrikes Okuvade vänster och spanska Podemos tillbaka de indignerades röster. Det är dags att vänstern även här hemma blir en röst för de miljoner som är fly förbannade över orättvisorna.

Vänsterpartiet kan bli det partiet om man vågar bryta den finanspolitiska överenskommelsen med Socialdemokraterna och borgerligheten för att gå till val på ett program med rejäla delvis lånefinansierade investeringar.

Vi menar att kongressen den 9–11 februari därför bör rösta för motionen Totalrenovera Sverige som föreslår just detta.

LO-rapporten ”Totalrenovering av Sverige” har visat att delvis lånefinansierade investeringar på 120 miljarder kronor årligen är fullt realistiska och motionen föreslår att Vänsterpartiet går till val på satsningar i den storleksordningen.

Det står inte, som ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson hävdat, i motsättning till omfördelande skattefinansierade satsningar. Båda behövs för att rusta upp välfärden och knäcka massarbetslösheten, erbjuda framtidshopp för unga i glesbygd och förort och pressa tillbaka rasismen, brottsligheten och fundamentalismen. Detta samtidigt som vi genomför de klimatinvesteringar på hundratals miljarder kronor som krävs för att vi ska kunna leva upp till våra åtaganden enligt Parisavtalet.

Vi behöver ha utrymme att kunna bygga snabbtåg, klimatrenovera miljonprogrammen och ställa om till ett förnybart transportsystem. Samhället måste målmedvetet rikta om ekonomin till ett hållbart system om planeten som vi känner den ska kunna överleva.

Vänsterpartiet bör vara det parti som vågar ta första steget och kämpar för att skapa opinion för en verklig klimatomställning och en hoppfull vision om politiken med medborgarna i centrum. Breda satsningar av den art som motionen föreslår vore något som kan mobilisera breda folklager och har på kort sikt större chans att gå igenom i riksdagen än kraftiga skattehöjningar med tanke på dagens politiska läge.

Men partistyrelsen tror att den inslagna försiktiga vägen bygger förtroende och stärker vänstern långsamt i opinionen. Därför föreslår de ett avslag på motionen.

Samtidigt vet Vänstertopparna mycket väl att det är politiskt felaktigt att ha över 875 miljarder kronor i finansiell nettoförmögenhet och fylla på det med 61 miljarder kronor ytterligare som förra året samtidigt som samhället står inför stora utmaningar.

Det är troligen av förhandlingstaktiska skäl man är rädd för att ta fajten med Socialdemokraterna om finanspolitikens heliga kor. Det räcker inte med att överskottsmålet reviderats till en tredjedels procent av BNP över en konjunkturcykel. Vänsterpartiet måste våga bryta helt med åtstramningsideologin och föra fram sin egen politik – antingen i förhandlingar med S eller som vänsteropposition om Löfven överger vänstern för en blocköverskridande regering.

När hundratals vänsterpartister stiger på bussen eller sitter på tåget till Karlstad för februari-kongressen är de säkert fyllda av förväntningar och tankar på hur samhället kan bli mer rättvist. I en tid av BB-kris, patienter som dör i cancerköerna och funktionsnedsatta som berövas sina mänskliga rättigheter finns det nog ingen vänsterperson som är helt nöjd. Vi ser hur en högerkonservativ allians baserad på skrämselpropaganda och syndabockspolitik växer fram.

Ulf Kristersson som statsminister med Jimmie Åkesson i kulisserna framstår inte längre bara som en avlägsen mardröm för vänstern. Många känner nog som oss att det är dags för en game changer.

Låt det inte bara stanna vid det, ta chansen och rösta för motionen. Låt oss ta fajten för en totalrenovering av Sverige!


Arash Gelichkan, skribent i Internationalen och medlem i Vänsterpartiet Solna
Daniel Pérez Wenger, aktivist, Vänsterpartiet Solna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

Låna i högkonjunktur är ingen stabil grund

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Välfärd

Infrastruktur