Jämställdheten ska spela roll varje dag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-03-09 | Publicerad 2015-03-06

S och MP: Efter åtta år på undantag lyfter vi nu frågan

Sverige är inte jämställt, och kvinnor utsätts dagligen för övergrepp och kränkningar på grund av sitt kön. Nu vill regeringen ta tag i situationen. Foto: THINKSTOCK

I dag är det den 6 mars.

På söndag, den 8 mars, är det den internationella kvinnodagen och tidningarnas debattsidor kommer att domineras av inlägg om jämställdhet. Det är bra. Men jämställdhetsfrågan är alldeles för viktig för att förpassas till en dag om året. Vi måste prata jämställdhet varje dag, inte bara den 8 mars. Därför börjar vi redan i dag.

I dag, den 6 mars 2015, vaknar halva Sveriges befolkning upp till ett Sverige som diskriminerar dem. Att vi inte förmår att ge hela Sveriges befolkning en möjlighet att förverkliga sin fulla potential gör Sverige till ett fattigare land. Bristen på jämställdhet är inte ett kvinnoproblem, det är ett samhällsproblem. I egenskap av folkvalda, gruppledare i riksdagen och medlemmar av Sveriges två regeringspartier har vi ett ansvar och en möjlighet att göra något åt det. Den möjligheten tänker vi förvalta, inte bara den 8 mars utan varje dag under hela den här mandatperioden.

I dag, den 6 mars 2015, är 95 procent av börsbolagens styrelse- ordförande män och 72 procent av de verksamma företagarna män. I dag kommer kvinnor i Sverige att jobba gratis efter klockan 15:56. Män som grupp har i dag 125 procent av kvinnors inkomst, trots att långt färre män än kvinnor har en eftergymna­sial utbildning och att män i genomsnitt har lägre betyg än kvinnor.

I dag, den 6 mars 2015, kommer halva Sveriges befolkning lägga en timme mer än den andra halvan på obetalt hushållsarbete. Tre gånger fler kvinnor än män kommer att arbeta deltid. Tre gånger så många kvinnor som män kommer att vara föräldralediga. Sju av tio sjuka barn kommer att vårdas av sina mammor. Med nuvarande utvecklingstakt kommer det att ta 195 år tills vab-dagarna ­fördelas lika.

I dag, den 6 mars 2015, kommer hundratals, kanske tusentals, flickor och kvinnor att tvingas ta emot oombedda synpunkter och recensioner av deras utseende och deras kroppar.

77 kvinnor i Sverige kommer att bli slagna, i många fall av en man de delar sitt liv med. 15 kvinnor kommer att våldtas eller utsättas för våldtäktsförsök. Av dem som våldtas kommer bara ett försvinnande antal få se förövarna lagföras.
 

Under de senaste åtta åren har jämställdheten satts på undan- tag. Med alliansregeringen ökade inkomstskillnaderna. Vårdnadsbidraget blev en kvinnofälla som förde framförallt utrikesfödda kvinnor längre bort från arbetsmarknaden. Inga reformer för att ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen genomfördes. Sverige kom knappast närmare målet om jämställda börsbolagsstyrelser.

Men nu har vi världens första uttalat feministiska regering. Vi har ett av världens mest jämställda parlament. Vi har en feministisk statsminister som är FN-ambassadör för jämställdhet. Miljöpartiet och Social- demokraterna är överens om ett antal viktiga reformer för att öka jämställdheten.

Vi vill att kvinnor och män ska ha lika lön för samma arbete, därför ska lönekartläggningar ­genomföras varje år. Fler kvinnor ska ges möjlighet att arbeta heltid. Därför ska vårdnads­bidraget avskaffas, tillgången till välfärdstjänster stärkas och en tredje månad i föräldraförsäkringen reserveras för vardera föräldern. Våld mot kvinnor måste stoppas, därför ska förutsättningarna för kvinnojourernas viktiga arbete förbättras.

I egenskap av gruppledare är det vår uppgift att se till att dessa reformer och perspektiv får ­gehör i riksdagen. Vi lovar att stå upp för dessa frågor. Att slå vakt om att vår gemensamma politik kommer att präglas av en tydlig feministisk agenda. Varje dag under hela mandatperioden, inte bara den 8 mars.

Tomas Eneroth,

Maria Ferm