Kvinnorna kan inte stoppa gängen själva

M-politiker: Jag är så trött på män som inte engagerar sig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-04

Mammor ska nattvandra och hålla koll på sina barn, kvinnor i form av socialsekreterare ska sätta in insatser och kvinnor i form av lärare på skolor ska jobba för att förhindra att unga värvas av gängen. Nu om någonsin behöver även män och framförallt pappor ta ett större ansvar, skriver Annika Krutzén, M-politiker i Linköping. På bilden nattvandrande kvinnor i förorten Fittja.

DEBATT. De flesta gängmedlemmar är killar och män. Samtidigt läggs det största ansvaret att stoppa gängrekryteringarna på kvinnor.

När gängmedlemmar skjuter ihjäl varandra så skriker männen på kvinnorna att stoppa dem. Jag är trött på att det är kvinnor i form av lärare, socialsekreterare och mammor som anses ha ansvaret för att stoppa gängkriminaliteten. Det är hög tid för er män och pappor att börja engagera er. Kvinnor kan inte ensamt bära detta ansvar.

Det är ingen nyhet att gängkriminaliteten breder ut sig alltmer i landet. Gängen sprider oro, rädsla, de utnyttjar barn och ungdomar och lockar in dem i kriminalitet.

De förstör liv och de kostar samhället enorma mängder skattemedel. Resurser som hade kunnat gå till skola, vård och omsorg måste i stället läggas på att hantera konsekvenserna av de kriminella gängens framfart.

Men trots att vi alla berörs är det till största del kvinnor som förväntas agera när barn riskerar att rekryteras till de kriminella gängen.

Det är kvinnor i form av mammor som ska nattvandra och hålla koll på sina barn, det är kvinnor i form av socialsekreterare som ska sätta in insatser och det är kvinnor i form av lärare på skolor som ska jobba idogt för att förhindra att barn och unga värvas av gängen.

Visst är deras arbete och engagemang otroligt viktigt och de gör ovärderliga insatser för att stoppa gängens framfart. Men de kan inte på egen hand föra kampen mot de kriminella gängen.

Nu om någonsin behöver även män och framförallt pappor ta ett större ansvar! Fler män behöver föregå med gott exempel genom att stå upp mot gängen och genom att engagera sig i arbetet för våra unga.

Polisen och rättsväsendet måste se till att få bort gängen från våra gator och pappor måste i större utsträckning engagera sig i sina barns liv, deras skolgång och fritid.

När pojkar skjuter ihjäl varandra borde fler män stiga fram, de borde vara i majoritet i nattvandringsgrupperna, det borde vara de som söker tjänster hos socialtjänsten. Det borde vara de som väljer bort sina egna fritidsintressen för att umgås med sina barn och för att göra vad de kan för att vända utvecklingen.

För om du som man verkligen vill förändra ungdomars liv, då är det i den sociala sektorn du ska arbeta.

När socialtjänsten för dialog med familjer kring dessa ungdomar så är det mammorna som kommer till mötena, mammorna som sitter och gråter i panik, mammorna som tar ansvaret.

Jag kan inte tänka mig att det finns en enda pappa som tycker att det är okej att deras barn umgås och värvas av kriminella gäng. Så pappor, var är ni? Mammor är bra på mycket, men att vara en manlig förebild för sina söner, det är oerhört svårt för mammor att vara.

Så snart en ungdom har tagit det avgörande klivet in i kriminaliteten krävs enorma resurser för att få bort dem därifrån.

Men om fler män och pappor börjar engagera sig i arbetet med att skapa en bra framtid för barn och unga och rättsväsendet ser till att gängen försvinner, minskar också risken att barn och ungas liv förstörs.

Då behöver inte längre mammor nattvandra, lärare kan i stället fokusera på att undervisa och socialsekreterare kan arbeta med andra former av stödinsatser.

Skattemedel ska inte behöva läggas på att förhindra nyrekryteringar till gäng, de ska gå till l att bygga upp en vård och omsorg i världsklass, få de bästa skolorna eller den finaste staden.

Mammor, socialtjänsten och skolan kan inte ensamma stoppa rekryteringen till gängen. Så de som har den förväntansbilden gör klokt i att tänka om.


Annika Krutzén, kommunalråd Linköpings kommun med ansvar för social och välfärdspolitik (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.