Debattörerna: Kommunerna brister i arbetet mot hedersrelaterat våld

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-02-21

Brist på samordning och baskunskaper riskerar att leda till att människor inte får lagstadgat stöd.

Så många som 70 000 unga i Sverige upplever att de inte fritt kan välja en partner, visar en undersökning från Ungdomsstyrelsen. Sveriges kommuner och andra berörda myndigheter behöver nu kraftsamla för att unga som drabbas av hedersrelaterat förtryck och våld får det stöd som de enligt lag har rätt till.

Sverige är ett land som har satt frågan om hedersrelaterat våld högt upp på den politiska dagordningen. Regeringen har sammanlagt satsat närmare en miljard kronor på olika åtgärder för att förbättra arbetet med hedersrelaterade frågor. Handlingsplaner har skrivits, nya lagar har stiftats och en nationell samordnare har tillsatts för våld i nära relationer. Nu krävs att kommuner, polis och landsting tillsammans ökar ambitionen och levererar stödet i praktiken.

Kommunerna har genom lagstiftningen ett stort ansvar för att förebygga våld och ge stöd till inblandade som drabbas av våld i nära relationer. För många människor kan kommunens stöd vara avgörande, när våldet i hemmet inte går att undvika längre eller när hoten blir för påtagliga. Många kommuner tar sitt ansvar och har ett fullgott stöd och skydd för de som söker hjälp, men alla kommuner lever inte upp till lagens intentioner.

En ny kartläggning från Länsstyrelsen visar att det finns brister hos kommunerna vad gäller övergripande samordning för frågor om våld i nära relationer och att det många gånger saknas baskunskaper bland medarbetarna. Detta riskerar att leda till att människor inte får lagstadgat stöd.

Operation kvinnofrid – ett samarbete mellan Länsstyrelsen och Polismyndigheten i Stockholms län, Stockholms läns landsting, Kommunförbundet Stockholms län och Stockholms stad – fattade år 2009 beslut om att intensifiera arbetet med hedersrelaterade frågor för att fler unga som drabbas ska få stöd och skydd. Målet var att etablera ett resurscentrum för att fokusera på att stärka myndigheternas arbete mot hedersrelaterat förtryck och våld. Arbetet har resulterat i resurscentret Origo som i morgon fredag invigs i Stockholm.

Origo är ett resurscentrum som ska erbjuda stöd och vägledning till utsatta ungdomar. Det ska vara en plattform dit yrkesverksamma, från myndigheter och frivilligorganisationer som arbetar med målgruppen, kan vända sig vid behov av vägledning. Redan innan invigningen har många unga hört av sig till Origo. En del har behövt råd och stöd, andra har behövt akut skydd. Det visar på behovet av ett utökat stöd till unga som drabbas av hedersrelaterat förtryck.

För den som är utsatt är det av högsta vikt att snabbt få hjälp. Därför är det nu nödvändigt att samtliga kommuner och andra berörda myndigheter gör en inventering av vilken kompetens och vilka rutiner som finns kring hedersrelaterade frågor i respektive organisation.

Finns det tydliga rutiner kring hedersrelaterad problematik?

Finns det en etablerad samverkan mellan berörda myndigheter så att en person kan få rätt stöd?

Är de som drabbas av hedersrelaterat våld en lika självklar målgrupp som andra inom socialtjänstens, polisens eller landstingets arbete?

Detta är frågor som alla berörda bör kunna svara på.

Med Origo skapas nu en unik möjlighet att utveckla nya arbetsmetoder och öka kunskapen så att arbetet mot hedersrelaterat förtryck och våld kan stärkas. Vår förhoppning är att denna kunskap ska spridas utanför länets gränser så att fler som är utsatta vågar söka hjälp och får det stöd de har rätt till. Ett stärkt lokalt arbete är avgörande för att den lagstadgade skyldigheten att ge skydd till människor som drabbas av hedersrelaterat förtryck och våld efterlevs.

Chris Heister

Landshövding Länsstyrelsen i Stockholms län 

Mats Löfving

Länspolismästare vid Polismyndigheten i Stockholms län

Marie Ljungberg Schött

Vikarierande socialborgarråd Stockholms stad

Charlotte Broberg

Biträdande finanslandstingsråd Stockholms läns landsting 

Alexandra Anstrell

Representant Kommunförbundet Stockholms län