Inför samtyckeslag för färre våldtäkter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-07-29 | Publicerad 2015-07-23

Debattören: Hot om sexuellt våld är det yttersta sättet för män att förtrycka kvinnor

I min hemstad Norrköping finns det många fina traditioner, vi firar när IFK Norrköping spelar hemmamatch, Pridedagarna, sommarens stadsfest och den största händelsen på hela året - Bråvalla festivalen. Men det finns också mycket som inte kan firas, som de återkommande våldtäkterna på Bråvallafestivalen. Vi lever i ett samhälle som kränker kvinnors frihet och där kvinnohatet växer, och det måste få ett slut.

När artisten Zara Larsson ifrågasatte att Bråvallafestivalens samtliga tio huvudakter var män följde en strid ström av hat. Zara berättar att hon har mottagit flera hot och att hoten består av att hon ska våldtas, misshandlas och mördas.

Att våldtäkter och kvinnohat sker på Bråvalla är ingen en slump. En festival är som ett litet koncentrerat samhälle som under några dagar exploderar och allt kan hända. Och saker och ting händer. Alla kvinnor är potentiella offer, oavsett klass, bakgrund och yrke så tvingas kvinnor att på ett eller annat sätt inskränka sina liv. Kvinnor skapar strategier för att skyla sin kropp, för att undvika utsatthet och för att slippa skuldbeläggande om någonting skulle hända. Och det är många som håller med om att kvinnor bör tänka en gång extra innan hon tar den där ölen, att hon faktiskt bad om det för att kjolen var kort, att det faktiskt är offret som får skylla sig själv.

Detta inskränker inte bara på kvinnans frihet. Detta gör även alla män till potentiella förövare. Eftersom kvinnor ständigt måste skydda sig mot alla män, blir alla män potentiella våldtäktsmän. Den här beskrivningen ryggar många bort ifrån, tar det som ett kollektivt skuldbeläggande. Inte alla män – kanske du tänker. Men faktiskt är det så, att det är omöjligt för kvinnor att veta vilka som är the good guys och vilka som vill en illa. Speciellt med tanke på alla ”vanliga snubbar” som hotar att misshandla och våldta 17-åriga tjejer som Zara Larsson.

Detta är alltså inte ett skuldbeläggande, det är en förklaring till kvinnors kollektiva rädsla. Och det är därför vi måste prata om mansrollen. Om de förväntningar, roller och föreställningar som dagens män lever i och som våra söner fostras till. Att män på nätet blir så pass kränkta när en tjej uttrycker sin åsikt att de hotar att våldta henne, är ett tydligt exempel på att något är väldigt skevt i många mäns självbild, och deras syn på kvinnor.

Att kvinnor våldtas, att kvinnor mottar hot om sexuellt våld via nätet är inget annat än kvinnohat. Ett kvinnohat som under de senaste åren har växt, blivit grymmare, hårdare och mer aggressivt.

Det här är inget nytt, det är ett krasst konstaterande att det inte blir bättre. Vi lever fortfarande i en våldtäktskultur. Vi ser samma mönster upprepas gång på gång: att offren beskylls för gärningsmännens handlingar, att sexuella övergrepp trivialiseras, och att kvinnor som bejakar sin sexualitet skuldbeläggs.

För samhället innebär våldtäktskulturen ett tydligt exempel på hur kvinnors ska underordnas; hotet om sexuellt våld är mäns yttersta sätt att kontrollera och förtrycka kvinnor.

Därför krävs att samtyckeslagstiftningen införs nu, samtycke och sex är en självklarhet. Men vi måste också prata om våldtäktskulturen, om hur den kränker kvinnors frihet, hur tjejer fostras in att misstro alla män och lärdom om att vi när som helst kan bli ett offer.

Regeringen har sagt att den är feministisk. Menar man allvar med det borde demokratiminister Alice Bah Kuhnke och justitieminister Morgan Johansson ta tag i kvinnohatet och införa en nollvision för kvinnohat. Hatet mot kvinnor måste tas på allvar.

Linda Snecker

Följ ämnen i artikeln