Sjukförsäkringen blir sämre – SD tittar på

Debattörerna: Regeringen är helt ointresserad av sjukas livssituation

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-15

Regeringens utredning om sjukförsäkringen är snart klar. Nu måste SD synas. Det verkar som att partiet bara är emot försämringar av sjukförsäkringen om de genomförs av S, skriver Niklas Altermark, Kjell Rautio, Lisa Pelling och Daniel Suhonen.

DEBATT. De senaste decennierna har Sveriges sjukförsäkring blivit mindre generös och svårare att få tillgång till för de som är för sjuka för att arbeta.

Till detta bidrog både Alliansregeringens så kallade rehabiliteringskedja med omänskliga tidsgränser och den socialdemokratiska regeringens press på Försäkringskassan att göra tuffare tolkningar av lagen.

 

Detta gav oss en situation där även svårt sjuka människor nekades stöd, till exempel med hänvisning till att man skulle klara ”ett normalt förekommande arbete”, vilket i praktiken var påhittade jobb som varken ställde krav på psykisk eller fysisk ansträngning.

I massmediernas rapportering och i forskningen framkom att människor som nekades ersättning kastades ner i djupa kriser som ofta gjorde att man blev ännu sjukare.

 

Det krävdes en pandemi för att insikten skulle landa bland våra politiker att en fungerande sjukförsäkring är central i ett välfungerande samhälle.

Under 2020 och 2021 genomförde Socialdemokraterna de första förbättringarna på över två decennier. Dessa var långtifrån tillräckliga, men de stoppade i alla fall spiralen av försämringar som sjuka och utförsäkrade har drabbats av.

 

I förra veckan avslöjade Dagens arena att den utredning som snart ska lägga fram sina förslag om sjukförsäkringen kommer att kasta dessa förbättringar över bord.

Det finns med andra ord en stor risk att vi hamnar i samma läge som vi befann oss i under 2018 och 2019, då avslagen efter 180 dagar femdubblades på bara några år.

 

I sig är vi inte förvånade över att detta är vad utredningen kommit fram till. Tidöregeringen har varit helt ointresserade av sjukas och funktionshindrades livssituation. I Tidöavtalet finns endast till intet förpliktigande formuleringar.

Utredningen om indexering av sjukersättningen lades snabbt ner och av SD:s löfte att slopa karensavdraget för anställda i vård, skola och omsorg blev det bara ett tandlöst förslag om att höja högkostnadsskyddet.

 

Den utredning som nu ska presenteras förändrades på ett genomgripande sätt när Tidöregeringen tillträdde. Den vetenskapliga referensgruppen upplöstes och huvudutredaren byttes ut mot ett utredningssekretariat av personer som under lång tid har förordat en tuffare sjukförsäkring. Dessutom skrevs utredningsdirektiven om.

När utredningens arbete nu är klart verkar det som att regeringen får precis de förslag som man beställde: en återgång till de mycket tuffa villkor som rådde mellan 2015 och 2020.

 

Två saker kommer att avgöra hur utvecklingen kommer att falla ut.

För det första huruvida Socialdemokraterna håller fast i den riktningsförändring som inleddes av dåvarande socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Partiet har under de senaste decennierna haft en olycklig tendens att prioritera en stram finanspolitik framför en välfungerande välfärd. Men under pandemin så bytte man fot i sjukförsäkringsfrågan och genomförde förbättringar som faktiskt har gjort att utförsäkringarna kraftigt avtagit. Men denna riktningsförändring som grund behöver man nu agera kraftfull opposition mot försämringsförslagen.

 

För det andra måste Sverigedemokraterna synas.

I valrörelsen 2022 lade sig partiet nära kraven från LO om att göra sjukförsäkringen tryggare. SD-företrädare har under de senaste åren varit mycket aktiva i sociala medier-grupper för sjuka och utförsäkrade, där de lovat att sjukförsäkringen ska rustas upp.

Man har kort sagt exploaterat det berättigade missnöje som finns i sjukförsäkringsfrågan, vilket ledde till att cirka 30 procent av väljarna med sjukersättning stödde SD i valet enligt SVT:s vallokalsundersökning.

 

Nu verkar det som att SD bara är emot försämringar av sjukförsäkringen om de genomförs av Socialdemokrater. När det blir skarpt läge överger SD sina krav på förbättringar i sjukförsäkringen i utbyte mot att få igenom en politik som anknyter till partiets auktoritära rötter.

Det är troligt att man kommer att försöka ducka ansvar genom att säga att man i själva verket stoppade ännu värre förslag från att genomföras.

 

Vi ska inte låta oss luras. Tidöavtalet binder inte SD att rösta igenom förändringar i sjukförsäkringen.

Partiet har makt att stoppa de försämringar som kommer att föreslås. Under de senaste mandatperioderna har man lovat sjuka och funktionshindrade bättre stöd. Nu kommer det visa sig vad de fagra löftena egentligen är värda.


Niklas Altermark, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet och utredare på det fackliga idéinstitutet Katalys. Författare till boken ”Avslagsmaskinen: byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring”.
Kjell Rautio, fd välfärdsutredare vid TCO och LO och författare till boken ”Vi är inte maskiner – tankar om sjukförsäkringen och välfärdsstaten”
Lisa Pelling, statsvetare och chef för tankesmedjan Arena idé
Daniel Suhonen, författare och chef för tankesmedjan Katalys

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.