Skatteverket knäcker oss småföretagare

Debattörerna: Mindre misstag bestraffas stenhårt – hjälp oss i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-04-05 | Publicerad 2018-03-26

Ska företag kunna utvecklas till något bra får inte myndigheter vara det som står i vägen för framgång, skriver Siv Öberg och Erik Sjölander.

DEBATT. Att vara småföretagare är både utmanande och underbart men ibland också väldigt tufft i dagens Sverige. Men ska företag kunna utvecklas till något bra får inte myndigheter vara det som står i vägen för framgång. De kan inte utgöra det hinder som sätter krokben för de personer som offrar sin tid, sina pengar och ibland även sin framtid för att förverkliga sin dröm.

Sarah är ett exempel på en framtidsföretagare där Skatteverkets stelbenta hantering och paragrafrytteri knäckte hennes företag och försatte henne i stora svårigheter.

Sverige är beroende av personer som Sarah som vågar följa sin dröm, starta ett företag, utveckla det och i slutändan skapa fler jobb. Det vi inte behöver är fler krokben som förhindrar, förvecklar och förstör för svenska småföretag.

Det vi däremot behöver är myndigheter som hjälper, coachar och guidar så att de som vill starta företag inte måste oroa sig för att ett administrativt misstag välter hela rörelsen.

För Sarah blev drömmen en mardröm när Skatteverkets kontrollanter gjorde sina besök i hennes foodtruck.

Vid en kontroll upptäcktes ett mindre misstag i personalliggaren som gjorde att Sarah fick en anmodan samt att hon fick betala en kontrollavgift. Elva månader senare gör Skatteverket ett nytt besök i Sarahs foodtruck. Då upptäcker de en differens i kassan på 101 kronor. Självklart har Sarah gjort misstag. Två gånger har det inträffat. Hon har och vill göra rätt för sig och Skatteverket hittar inga andra oegentligheter. Det handlar om två, högst beklagliga, men ändå mänskliga misstag.

Straffet för att vilja göra rätt blir inte bara en tillsägelse och en likadan kontrollavgift. Straffet blir i stället att Skatteverket drämmer till med en straffavgift på 25 000 kronor. Varför? Det var den andra anmärkningen på mindre än 12 månader. Därför tycker Skatteverket att 25 000 kronor är ett proportionerligt straff för Sarahs två små misstag.

Skatteverkets kontrollanter går hem den kvällen efter avslutad arbetsdag. Antagligen tänker de inte så mycket på Sarah. De har ju bara gjort sitt jobb, följt reglerna och klarat av ännu ett ärende. För Sarah är det en katastrof. Det är få nystartade småföretagare som klarar av en så pass stor oförutsedd utgift.

För en småföretagare, särskilt de som driver en enskild firma, är verksamheten deras yttersta ansvar. Inget händer i företaget utan att en småföretagare känner ett ansvar. Kunderna ska bli nöjda, eventuella anställda ska få sin lön, pengar sparas till investeringar och buffertar måste skapas så att oförutsedda händelser inte driver en till konkurs.

Därför är det också rimligt att de tjänstemän som utför myndighetskontroll känner samma ansvar när de träffar sina kunder, det vill säga en hårt arbetande småföretagare. För om de har ett personligt ansvar för hur deras beslut drabbar de som påverkas, då är chansen också mycket större att det tas hänsyn till alla faktorer, även förmildrande sådana.

Då hade Sarahs två små misstag inte riskerat att knäcka hennes företag. Då hade Skatteverkets kontrollanter kanske varit mer inriktade på lösningsfokuserad dialog. I stället gömde de sig bakom sin myndighet och hela dess dignitet. För utan tjänstemannaansvar kan tjänstemännen vara anonyma.

För våra myndigheter ska inte bara kontrollera och utmäta straff. Det borde även ligga i deras intresse att hjälpa, coacha och stötta. Så att småföretagare som Sarah inte knäcks av sina små och i grunden obetydliga misstag utan i stället får en möjlighet att utvecklas, bygga sin rörelse och skapa fler jobb.

Fotnot: Sarah heter egentligen något annat.


Siv Öberg, företagare, styrelseledamot Småföretagarnas Riksförbund
Erik Sjölander, företagare, Styrelseledamot Småföretagarnas Riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln