Vi ska vara världens bästa land för unga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-08-15

KD:s partiledning: Våra förslag för bättre förskola, skola och möjligheter till jobb

Sverige har stått sig väl i tider av ekonomisk oro. Trots finans- och skuldkris har vi kunnat genomföra reformer för jobb och välfärd med en ekonomi i balans. Men Sverige står inför fler utmaningar. Skolresultaten dalar och många unga har svårt att få jobb. Förskrivning av antidepressiva läkemedel till barn och unga ökar. Materiellt har barn generellt sett det bra i Sverige, men hur kommer det sig att barnen inte mår så bra som de har det?

Hur våra barn och unga mår är viktigt här och nu - för varje enskilt barn. Men också för samhället i stort. Vilket Sverige vi får i morgon avgörs i stor utsträckning av hur vi tar hand om våra barn och unga i dag. En god uppväxt ger en god tillväxt. Och här spelar familjen en viktig roll. Det är den gemenskap som i första hand formar den framtida generationen.

I dag presenterar Kristdemokraternas partistyrelse en proposition och övriga handlingar inför rikstinget i Karlstad 2013. Vi arbetar för att Sverige ska vara världens bästa land att växa upp i. Därför är det angeläget med förslag som förbättrar förskola, skola och möjligheter för unga att få jobb. Men också en politik som stärker familjers möjlighet att forma sin egen vardag och ge utrymme för tid med barnen.

En stödjande familjepolitik. Kristdemokraterna har lagt förslag om utökad föräldraförsäkring så att det blir enklare att kombinera jobb och familj, frihet att själv fördela föräldradagarna och större möjlighet att välja barnomsorgsform. Vi har också stärkt den ekonomiska situationen för familjer med de minsta marginalerna och gjort det möjligt att spara dagar till och med att barnet är 12 år. Efterfrågan på föräldrastöd ökar och vi föreslår därför att kommuner ska erbjuda föräldrautbildning, inte bara när barnen är små utan också under tonåren. När problem uppstår i familjen måste det även finnas möjlighet till familjerådgivning till en maxkostnad på 300 kronor per gång. I dag har alltför många inte råd att söka hjälp när det behövs.

Vi anser att alla politiska beslut ska familjesäkras. De ska analyseras utifrån deras inverkan på familjernas ekonomiska situation och hur det påverkar förutsättningarna att värna och vårda positiva familjerelationer.

Öka kvaliteten i förskolan. För små barn är det särskilt viktigt med en lugn miljö och personal som har gott om tid. Vi förslår därför en satsning på 1,4 miljarder för att minska antalet barn i förskolegrupperna.

En bättre skola. Internationella jämförande studier visar att svenska elevers skolresultat sjunker. Det försämrar ungas möjligheter till jobb och på sikt svensk konkurrenskraft.Vi vill bryta trenden genom mer lärarledd undervisningstid och mer svenskundervisning med fokus på läsning. En satsning på fler speciallärare ska garantera tidigt stöd till de elever som behöver. Vi vill även öka kraven vid antagningen till lärarhögskolan för att höja kvaliteten på undervisningen. Duktiga lärare ska också premieras i lönekuvertet.

Minska ungdomsarbetslösheten. För att öka ungas möjligheter till jobb vill vi införa lärlingsanställningar. Det skulle öka företagens vilja att anställa oprövade personer och att ta ansvar för unga på arbetsmarknaden. Vi vill även införa en tvåårig yrkesförberedande utbildning, med ett frivilligt tredje år som kan läsas in i efterhand. Det skulle ge större möjligheter för dem som vill jobba inom praktiska yrken att komma in på arbetsmarknaden.

Sverige kan bli världens bästa land att växa upp i. Det är ingen utopi utan en möjlig verklighet. Med ett helhetsperspektiv på barn och ungdomar når vi dit.

Acko Ankarberg Johansson

Emma Henriksson

Annika Eclund

Andreas Carlson

Följ ämnen i artikeln