Er iver för EU hotar svensk fotboll, S

Replik från SD om hur unionen kan slå mot svensk fotbollskultur

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-16

Det är häpnadsväckande att S beklagar sig över EU-domslutet som öppnar för en ”superliga”. Domen är ett naturligt resultat av den maktförskjutning som de drivit på i decennier. Replik från Angelika Bengtsson och Charlie Weimers, SD.

REPLIK. Strax innan jul avkunnades en dom i EU-domstolen som kan få förödande konsekvenser för europeisk fotboll. Domen går i korthet ut på att fotboll främst är en ekonomisk aktivitet och inte en kulturell eller sportslig aktivitet och att EU:s konkurrensregler därför även gäller för fotbollsförbund och ligor.

Domen öppnar i första läget upp för att rika klubbar att bryta sig loss och bilda ”superligor” men i förlängningen hotas även svensk fotbollskultur.

 

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är överens om att domslutet är en olycklig utveckling som vi kan behöva lagstifta mot.

Det som är häpnadsväckande är att Socialdemokraterna är förvånade och beklagar sig över domslutet. Domen är ett naturligt resultat av den maktförskjutning som de drivit på i decennier.

 

Sverige har förlorat alltmer suveränitet och är nu på nästan alla områden beroende av EU och domstolens godtyckliga beslut.

Givet argumentationen i EU-domstolens dom är det mycket möjligt att Riksidrottsförbundets så kallade 51-procentregel utmanas i domstol.

Denna skyddsregel, som innebär att medlemmarna i en klubb måste äga minst 51 procent av rösterna i fotbolls och ishockeyklubbar, är en konkurrensbegränsning. Men den behövs för att värna vår kultur av starka klubbar med nära knytning till sin publik.

Regeln är en grundbult i svensk idrott och har stöd av både supportrar och utövare.

 

I andra länder har vi sett hur klubbar köpts och förlorat sin identitet och sin koppling till sina fans. En sådan utveckling skulle hota den svenska fotbollstradition och kultur och är inte något vi vill se i Sverige.

Men givet domen är 51-procentregeln som garanterar att klubbarna styrs demokratiskt och inte kan tas över av utländska investerare eller oligarker hotad.

 

I juni är det val till EU-parlamentet. Då har väljarna en chans att påverka EU:s framtid. Vi Sverigedemokraterna har konsekvent försvarat Sveriges rätt till självbestämmande och motsatt oss utvecklingen som ger EU och dess domstol den makt de i dag har.

Vi lovar att göra allt vi kan för att stoppa vidare maktöverföring till EU och ändra lagstiftningen för att värna och stärka 51-procentregeln samt skydda svensk fotboll från än mer inblandning från EU.

De partier som inte försvarar svensk suveränitet och accepterar att ge bort mer makt till EU kommer inte kunna säkra vår fotbollskultur eller andra skyddsvärda intressen. De sviker inte bara svensk fotboll utan även svensk kultur i bredare bemärkelse och därmed sviker de väljarna.


Angelika Bengtsson, MFF:are och idrottspolitisk talesperson (SD)
Charlie Weimers, degerforsare och delegationsledare för Sverigedemokraterna i Europaparlamentet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.