Att äta mindre kött är visst en viktig miljöfråga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-02-10 | Publicerad 2012-02-08

Kommunpolitiker: Vi går på rekommendationer från de stora miljö- och hälsoorganisationerna

Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad, skriver i Aftonbladet den 7 februari att klimatnyttan med köttfria dagar i Sverige är tveksam samt att politiker inte ska tvinga människor till köttfria dagar. Faktum är emellertid att en lägre köttkonsumtion är en viktig miljöfråga.

Uppmaningen om köttfria dagar kommer direkt från chefen för FN:s klimatpanel, Dr Rajendra Pachauri, som tog emot Nobels fredspris 2007. Han blev själv vegetarian sedan han insett hur stor klimatpåverkan som djurindustrin har.

Per Ankersjö betonar att människor själva ska bestämma vad de äter och varnar för politiskt klåfingrighet. Men resonemanget haltar eftersom konsumenten i dag inte betalar det fulla priset för vad överkonsumtionen av animaliska produkter innebär i form av negativ miljöpåverkan.

I dag tvingas varje enskild europeisk skattebetalare att genom skattsedeln och EU:s gigantiska jordbrukssubventioner finansiera Europas djurhållning. Det innebär en onödig och allvarlig frihetsinskränkning mot individen. Det enda rimliga är att införa konsumtionsskatter för att gynna en hållbar svensk matkonsumtion. Detta efterlyste FN redan 2006 och det är inte märkligare än vare sig tobaksskatt eller koldioxidskatt på fossila drivmedel, där samhällskostnaden vägs in i priset. Först då har konsumenten förutsättningar att göra verkligt fria och ansvarsfulla matval. Köttfria dagar är ett sätt att minska konsumtionen i kommunerna innan sådana styrmedel kommit på plats.

Det är utomordentligt anmärkningsvärt att Per Ankersjö väljer att angripa kommunpolitiker som agerar i linje med rekommendationerna från världens stora miljö- och hälsoorganisationer, genom att införa åtgärder för sänkt köttkonsumtion.

Per Ankersjö spelar på politikerföraktet genom att försöka få frågan om köttfria dagar till att handla om överhetens önskan att tvinga sin vilja på folket. Men tvärtom är principen att politiker ska verka självständigt för allmänhetens intresse helt grundläggande för svensk demokrati.

Jonas Paulsson (MP)

kommunpolitiker Täby, initiativtagare till Köttfri måndag

Niklas Thidevall (M)

kommunpolitiker Täby

Annika Andersson (S)

kommunpolitiker Värmdö

Lennart Bondeson (KD)

kommunalråd Örebro

Håkan Olsson (FP)

kommunpolitiker Kungälv

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln