Vi måste ge plats åt fler i attraktiva stadsmiljöer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-06-12

Miljöpartister i Stockholms län: Vi ska vara en konstruktiv kraft

Byggkranar i Stockholm.

Miljöpartiet de gröna är med och styr i 11 av 26 kommuner i Stockholms län. Vi behöver visa att vi är en konstruktiv politisk kraft att räkna med när det gäller stads- och bostadsutveckling för en ekologiskt och socialt hållbar region. Vi uppmanar därför våra partivänner i styrande koalitioner att vi tillsammans och på allvar tar ansvar för bostadsförsörjningen i vår region!

Det är dags att ompröva och hitta nya förhållningssätt till urbanisering och städernas avgörande roll för grön omställning. På Miljöpartiets pågående kongress lägger partistyrelsen fram flera relevanta propositioner för en mer aktiv politik inom området, och Grön Ungdom driver på för en mer klimatsmart stadsutveckling.

Som stadsbyggnadspolitiker i tre kommuner i Stockholmsregionen välkomnar vi detta och ser det som startskott för en mer offensiv stadsbyggnadspolitik där Miljöpartiet omfamnar den täta stadens möjligheter till att både möta klimatutmaningen och skapa större social hållbarhet.

Bostadsbrist och segregation står i vägen för en hållbar utveckling av Stockholmsregionen. En egen bostad har för många blivit en ouppnåelig lyx och det går inte att blunda inför den allt större grupp unga vuxna som idag bor på en osäker andrahandsmarknad eller tvingas bo kvar hemma.

Som företrädare för Miljöpartiet är vi vana att mötas med viss skepsis när det kommer till bostadsfrågor. Det finns en föreställning om att vi primärt ser till naturvärden framför människors behov av bostad. Det är en förlegad bild. Vi ser nödvändigheten i att integrera naturens funktioner och tjänster i staden samtidigt som fler kan leva i direkt närhet till kollektivtrafik och service.

I Stockholmsregionen betyder det att vi vill säkra nödvändiga strukturer för till exempel biologisk mångfald, rekreation och dagvattenhantering men att vi därutöver ser att det även finns många grönytor som går att ta i anspråk.

Jämför vi olika delar av vår region så är skillnaderna stora. Utgångspunkten att exploatering primärt ska göras på redan ianspråktagen mark och vid befintlig infrastruktur är en rimlig hållning där sådan mark finns. Men i de kommuner städer där bostadsbristen är som störst och konkurrensen om marken hård är det nödvändigt för oss att vända på perspektiven.

Vi Miljöpartister behöver hitta nya vägar att hantera målkonflikten mellan lokala grönstrukturer och bostadsbrist. Att människor bor tätare tillsammans skapar förutsättningar för klimatsmarta städer och är en viktig pusselbit för miljön sett ur ett större perspektiv.

Oavsett om det är i någon av landets tre storstäder eller i mindre orter så är trenden tydlig – fler efterfrågar en urban miljö där kollektivtrafik, service och välfärd finns. Det är vårt ansvar som kommunpolitiker att se till så att det byggs fler stadsmiljöer där det är enkelt att leva miljövänligt och där människor trivs, kan och vill stanna. 

Vi ser fram emot en kongress med fokus på urbanitet, bostadspolitik och grön omställning.

Annica Hjerling (MP)

Kommunalråd Haninge

Elin Olsson (MP)

Gruppledare exploateringsnämnden Stockholm stad

Mikael Jämtsved (MP)

Kommunalråd Järfälla

Följ ämnen i artikeln