Centerpartiet, vår dörr står öppen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-09-28 | Publicerad 2015-09-24

S och MP: Ni har många goda förslag för landsbygden – låt oss samarbeta

Jonas Eriksson (MP) och Tomas Eneroth (S).

DEBATT. Centerpartiet har just nu partistämma i Dalarna. Stämman ska framförallt behandla tre politiska program som rör landsbygd, jobb och företagande samt miljö och klimat. Det är alla angelägna ämnen där det kommer att krävas samverkan och en politisk majoritet för att få gehör i riksdagen.

Vi har en svår parlamentarisk situation som ställer stora krav på samverkan och kompromisser för att driva Sverige framåt. Under hösten och våren såg vi tendenser till ett förbättrat samarbetsklimat i riksdagen. Vi träffade blocköverskridande överenskommelser om bland annat föräldraförsäkringen, försvaret och betygen. Ibland kan det höga tonläget i debatten ge intryck av att vi står längre ifrån varandra än vad som faktiskt är fallet.

I Centerpartiets program för landsbygden finns många goda förslag där vi gärna ser ett utökat samarbete.

Centerpartiet vill öka investeringarna i infrastruktur och utbyggnad av järnvägen i hela landet. För att tågen ska gå och företagens transporter komma fram satsar regeringen drygt 1,3 miljarder kronor på ökat järnvägsunderhåll, varav en särskild satsning på 100 miljoner kronor riktas mot landsbygden. Sammantaget innebär detta en välbehövlig ökning av järnvägsunderhållet med ca 20 procent. Därtill kommer satsningar som ska bidra till mer kollektivtrafik i landsbygd, cykelfrämjande åtgärder och förbättrat vägunderhåll.

Centerpartiet vill stötta lokal närings- och offentligservice i glesbygd. Lanthandlare, bensinstationer och andra lokala näringsidkare har en viktig roll att fylla för att erbjuda lokal service i form av försäljning av dagligvaror, postombud och turistinformation. Regeringen föreslår att det inrättas ett kompletterande långsiktigt statligt stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygder om 35 miljoner kronor per år 2016, och beräknar samma nivå 2017–2019.

Centerpartiet efterfrågar högre krav nationellt vad gäller klimat och yrkar på en miljöpremie för lastbilar och bussar. I BP16 avsätter regeringen 50 mkr till det senare och sammantaget investerar vi en bra bit över en miljard per år i klimatomställningar och hållbar energi. Till 2020 ska Sverige ha minskat utsläppen med 40 procent. När regeringen tillträdde ärvde vi ett stort utsläppsgap om fyra miljoner ton. Den borgerliga regeringen ville stänga gapet genom att köpa minskade utsläpp utomlands. Regeringens ambition är att i ökad utsträckning nå det nationella målet med nationella åtgärder. Det finns ytterligare flera delar inom energipolitiken där vi ligger politiskt nära varandra.

Centerpartiet vill satsa på skolan, på att erbjuda såväl praktiska som teoretiska utbildningar, på att säkra ett starkt utbud av arbetskraft, på att anpassa utbildningssystemet till arbetsmarknadens behov och förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Vi är överens. Skolan måste bli bättre, det visar OECD:s granskning, resultaten från Pisa och inte minst vittnar lärarna om att något måste göras. Regeringen tar nu krafttag för att vända utvecklingen genom höjda lärarlöner, resurser för fler lärare och mindre klasser. Vi genomför också decenniets största reform av vuxenutbildningen och en satsning på Yrkeshögskolan för att komma tillrätta med matchningsproblematiken på arbetsmarknaden.

Vi sticker inte under stol med att vi inte är överens om allt. Långt därifrån. Men på de områden där vi är överens har vi ett gemensamt ansvar att samverka. För fler jobb, för hela Sverige, för en rejäl satsning på klimatet. Anders W Jonsson, vår dörr står öppen.

Tomas Eneroth,

gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen

Jonas Eriksson,

gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen