Sympatistrejkerna mot Tesla har gått för långt

Centerpartiet: Reglerna måste ändras när oskyldiga företag drabbas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-12-07

Om den svenska modellen ska överleva snabba och oförutsägbara förändringar på arbetsmarknaden så behöver regelverket för sympatiåtgärder regleras och moderniseras, skriver Jonny Cato och Elisabeth Thand Ringqvist, Centerpartiet.

DEBATT. Just nu förändras svensk arbetsmarknad i rekordhastighet. Artificiell intelligens, ett de facto stopp för viktig arbetskraftsinvandring och en växande teknikindustri med nya förutsättningar kommer kräva att både avtal mellan fack och arbetsgivarorganisationer samt lagstiftning moderniseras.

Sverige har länge varit känt för sin välfungerande arbetsmarknadsmodell, där strejkrätten spelar en central roll.

 

Rätten till strejk och sympatiåtgärder måste värnas, men vi ser tyvärr att sympatiåtgärder – som är till för att arbetstagare ska kunna stödja andra varandra även när man jobbar på olika arbetsplatser – ibland går för långt.

Det drabbar både oskyldiga företag och arbetstagare runt omkring. Om den svenska modellen ska överleva snabba och oförutsägbara förändringar på arbetsmarknaden så behöver regelverket för sympatiåtgärder regleras och moderniseras.

 

I grund och botten är vår modell, med strejker, sympatiåtgärder en styrka. De främjar förhandlingar och skapar en hållbar arbetsmarknad där parterna kan komma överens om gemensamma lösningar, utan att staten lägger sig i. 

Den pågående konflikten mellan IF Metall och Tesla är ett tydligt exempel på vikten av att låta parterna förhandla tills de når en överenskommelse.

Men i sådana konflikter måste vi också säkerställa att småföretagare och underleverantörer inte krossas när jättarna brottas.

 

Om företagen som levererar mjukvara, sköter fastigheter eller hanterar it-system riskerar att gå under som en följd av en konflikt på ett storföretag de inte alls kan påverka, så blir Sverige ett mycket riskfyllt land att vara småföretagare i. Samtidigt som de stora företagen överväger att flytta till andra länder där de kan vara säkra på att deras leveranskedjor fungerar även efter en längre strejk.

För att Sverige ska vara ett land som blomstrar med växande företag på en arbetsmarknad med stora förändringar, så bör reglerna för sympatiåtgärder ändras på följande sätt:

 

  1. Pricksäkra åtgärder: sympatiåtgärder, såsom blockader och strejker, bör endast riktas mot företaget där den ursprungliga strejken äger rum
  2. Ansvar för omgivningen: de som vidtar sympatiåtgärder bör ha ett tydligt ansvar för att minimera skadan man gör på företag och arbetsplatser som inte är inblandade i den ursprungliga konflikten.
  3. Respekt för Föreningsfriheten: om en arbetsplats redan har villkor som är likvärdiga eller bättre än kollektivavtal, är det orimligt att använda stridsåtgärder för att tvinga dem att ansluta sig till ett formellt kollektivavtal.

 

Genom att se till att alla som vill investera eller starta företag i Sverige kan lita på att den svenska modellen ej går över styr så vinner vi det bästa av två världar: en stark strejkrätt som säkerställer rättvisa villkor, samt långsiktig trygghet och förutsägbarhet för den som vill investera eller starta företag i Sverige.


Jonny Cato, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C)
Elisabeth Thand Ringqvist, näringspolitisk talesperson (C)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.