Bra skolmat behöver inte kosta mer pengar

Replik från Karlstads kommun om stjärnkockarnas upprop

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-16

Lika viktigt som mer pengar är hur måltidsverksamheterna i kommunerna jobbar med de medel man har att disponera – och där gäller det att vara kreativ. Replik från Fredrik Lundquist och Linnea Olsson Lee, Karlstads kommun.

REPLIK. Mer pengar för att prioritera skolmaten är en sak.

Lika viktigt är det hur måltidsverksamheterna i kommunerna jobbar med de medel man har att disponera och där gäller det att vara kreativ.

 

Vi har ”mat hela dagen” i restaurangen på flera högstadieskolor. En stor lokal som tidigare var öppen två timmar mitt på dagen nyttjas till en social mötesplats där skola, elever och kockar bygger relationer och där det finns mat tillgängligt hela dagen. En energibuffé med smoothies, overnight oats, hälsoshots med mera. Mycket lagas av råvaror räddade från lokala matbutiker som tidigare blev svinn.

Vi har många kreativa yrkesstolta kockar som vill jobba hos oss. De utmanas, ges utrymme, stimuleras och värdesätts av skolan.

 

Vi har ett Akademikök där vi i ett av våra skolkök kontinuerligt fortbildar de kockar vi redan har, kompetensutvecklar och inspirerar vår personal för att behålla dem längre. Några veckor för de kockar som är där ska vara energigivande och väcka nyfikenhet samt en kulturgivare för kommunens måltider, arbetssätt och värdegrunder.

I ”Nära mat” samarbetar lokala producenter med oss i syfte att underlätta inköp och belysa värdet av att handla närproducerat och förklara hållbarhetsaspekter utifrån ett lokalt perspektiv. Offentliga kök har i mångt och mycket varit framträdande i att köpa svenskt, närproducerat och ekologiskt.

 

Kostchefskollegor i landet menar att ingången till skolans värld är den största utmaningen för att nå fram med hur bra mat, rätt mat, råvaror och måltider blir en naturlig del av pedagogiken och många skolämnen. Är det Skolverket som behöver vara med och ta en större roll här?

Det finns många fantastiskt bra skolkök med framgångsrika restauranger som inspirerar skolmats-Sverige. Toppen är bra men det behöver finnas en tanke i varje kommun på hur man får bredden bra och hur gapet mellan de bästa och sämsta minskar.

Gamla förutfattade meningar behöver brytas och vi behöver tillsammans höja status och sprida goda exempel för att maxa skolmåltidernas potential.


Fredrik Lundquist, kostchef Karlstads kommun
Linnea Olsson Lee, koststrateg Karlstads kommun

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln