Expert: Barnen skadas av långa dagisdagar

Tv-psykoterapeuten Louise Hallin läxar upp Aftonbladets läsare

Barnen mår inte dåligt av att vara länge på dagis, tycker läsarna som är med och debatterar ”hämthetsen”.

”Fel”, säger barnexperten och tv-profilen Louise Hallin.

– Barn ska vara borta från föräldrarna så lite som möjligt,

Att hämta barnen klockan tre gör dig inte till en bättre förälder, skriver Rebecka Edgren Aldén på Aftonbladet Debatt i dag. Något som fått läsarna att tända till.

På webbfrågan ”Tror du att barn far illa av att vara länge på dagis?” svarar mer än hälften, 60 procent, av Aftonbladetläsarna "Nej”. Ändå vittnar flera småbarnsföräldrar om att de känner sig stressade av hämtningshetsen:

– Man känner sig som en "dålig" förälder när man hämtar sitt barn vid 17, då har alla präktiga deltidsmorsor redan varit där. Ibland undrar jag, om jag och min fru är de enda i Sverige som jobbar heltid?, skriver en 41-årig man från Göteborg.

Andra tycker inte alls att det känns jobbigt att komma timmar efter hämtningsruschen – tvärtom!

Vägrar ha dåligt samvete

– Min lilla grabb älskar att vara på dagis och hade nog gärna gått på lördagar också. Jag vägrar ha dåligt samvete för att jag lämnar honom där! skriver en mamma.

”Jobba-sent-föräldrarna” får hård krik av ”klockan-tre-hämtarna”, som tycker det är självklart att prioritera korta dagisdagar.

– Jag förstår inte hur man som mamma kan man lämna barnen där hela dagarna för att jobba heltid. Det är en kort period i barnens liv som man som förälder verkligen ska finnas till för barnen, skriver Huldran från Hallstahammar.

– För mig är det högre status att vara med mina barn än att arbeta mycket. Är trött på alla som tjatar om att båda föräldrarna måste jobba heltid ”annars har vi inte råd med våran nyköpta jättevilla”. Men köp inte så dyra och stora hus då! skriver en annan mamma.

”Rätt” att hämta tidigt

De föräldrar som tycker det är viktigt att hämta tidigt får ”helt rätt” av Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, känd som specialistrådgivare i bland annat TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

– Det är inte ens ett diskussionsämne. All anknytningsvetenskap visar att barn ska vara borta från sina föräldrafigurer så kort tid som möjligt om dagarna om de är under tre år. Efter det spelar det inte så stor roll.

Hon poängterar att det inte är dagis det är fel på, ”dagis är en utmärkt institution”, utan att det handlar om att det handlar om anknytning, att inte ha sin mamma och pappa nära.

Barnen kan bli otrygga

– Barn som har två föräldrar som de knyter an till upplever separationen som påfrestande. Det kan ge upphov till otrygghet och förvirring. Barnen kan inte knyta an till en förskolelärare i Sverige i dag eftersom det går sju barn per lärare.

När är det okej att lämna dem på dagis och hur många timmar?

– Om man bara ser till barnet och dess behov – vid tre års ålder. Och kan man inte det är två år nästa gräns. Vad det gäller antal timmar kommenterar jag inte det.

Karriärsteg, villaamorteringar, egen träningstid – när det kommer till småbarnsföräldrars priolista är Louise Hallin tydlig med vad hon tycker:

– När det gäller jämställdhet, rättigheter och jobb är tre personer involverade: mamman, pappan och ett litet barn. Men vi i Sverige tar bara hänsyn till mammans och pappans behov.