Hur många skandal-adoptioner klarar vi?

Adopterade: Sätt stopp – att hänvisa till tvivelaktiga lagar i barnens hemländer håller inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-01-31

Förstatliga adoptionshanteringen och tillåt endast adoption från länder som respekterar Barnkonventionen, skriver sex adopterade. På bilden: Maria Fredriksson, Johanna Lundqvist, Lisa Wool-Rim Sjöblom och Veronica D’Arro.

DEBATT. Ännu en i raden av många adoptionsskandaler har avslöjats. Vi har sett det i Vietnam, Etiopien, Indien, Sri Lanka, Kenya, Korea – och nu ser vi det i Chile.

Samma historia rullas upp, gång efter annan. Barn visar sig ha gjorts adopterbara på oetiska sätt; allt ifrån påtryckningar och mutor till regelrätta kidnappningar. Dokument visar sig vara manipulerade och papper har skrivits på under falska förespeglingar. Allt detta med svenska myndigheters goda minne.

När sedan skandalen är ett faktum är det samma förklaringar och ursäkter som rullas upp – adoptionsbyråerna beklagar det inträffade men hänvisar till gamla lagar stiftade av ökända diktatorer.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, fortsätter utfärda auktorisering för adoptionsförmedling i länder där man själv kommit med påpekande om stora brister vad gäller transparens och rättssäkerhet.

Myndigheten har fortsatt godkänna adoptioner från Korea trots att det tog Korea tjugo år att underteckna Haagkonventionen som reglerar internationella adoptioner och trots att Korea fortfarande inte har ratificerat densamma.

Det är talande att det politiska väst är så piggt på att bojkotta än den ena diktaturen, än den andra, än den tredje nationen som inte gör som väst tycker är bäst, men när det gäller tillskansandet av adopterbara barn, så är det inga problem med att ”samverka” med regimer som i allt annat väsentligt brister i etik, moral, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Hur länge ska adoptionsagenturerna komma undan med hänvisning till att de följt tvivelaktiga regimers lagar? Hur många oetiska adoptioner är acceptabla? Är materiellt välstånd ett legitimt skäl till att tillskansa sig underprivilegierades barn?

Vi ställer krav på näringslivet att försäkra sig om att produktion i andra länder sker på ett etiskt godtagbart sätt. Vi uppmanar till bojkott av varor och tjänster från regimer vi anser bryta mot mänskliga rättigheter.

Adoption ska inte ske från länder som fallerar i att registrera barn vid födsel – registrering vid födsel minskar risken för förfalskning av dokument.

Är det inte dags att fairtrade-märka adoptionsindustrin och kalla en spade för en spade?

Pengar byter händer, barn byter länder – det minsta vi kan begära är transparens och rättssäkerhet.

Förstatliga adoptionshanteringen. Tillåt endast adoption från länder som respekterar Barnkonventionens artiklar som fastslår barns rätt till registrering vid födsel och tillgång till information om ursprung.


Maria Fredriksson, adopterad från Korea
Veronica D’Arro, adopterad från Chile
Johanna Lundqvist, adopterad från Colombia
Lisa Wool-Rim Sjöblom, adopterad från Korea
Anna Borstam, adopterad från Korea
Daniel Cidrelius, adopterad från Sri Lanka


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.