Debatt

Osvenska metoder krävs mot gängvåldet

Irene Svenonius (M): Följ Danmark – hindra kommuner att anvisa flyktingar till utsatta områden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vilket företag vill flytta sitt huvudkontor till en stad där vissa förorter i praktiken styrs av kriminella gäng? Det undrar Irene Svenonius, Moderaterna.
Vilket företag vill flytta sitt huvudkontor till en stad där vissa förorter i praktiken styrs av kriminella gäng? Det undrar Irene Svenonius, Moderaterna.

DEBATT

DEBATT. De kriminella gängens framfart är det enskilt största hotet mot Stockholmsregionens framtid. Brutala avrättningar, sprängningar och, nu senast, oskyldiga barn som hamnar i skottlinjen är resultatet av gängens framfart i huvudstaden.

Det är hög tid att justitieminister Morgan Johansson (S) på allvar agerar för att stoppa den organiserade brottsligheten. Annars kommer Stockholm snart att bli känt som Europas gänghuvudstad.

Mordet på den 31-åriga modern i Malmö, som höll ett barn i sin famn, sades i fjol vara en röd linje som passerats. Samhället skulle trycka tillbaka.

Polismordet i Göteborg i början på juli i år sades vara en motsvarande röd tråd. Ett tragiskt och brutalt mord som skulle föranleda hela samhällets mottryck mot de kriminella gängen. Skjutningarna fortsätter dock och de röda linjerna passeras nästintill dagligen.

Enligt polisen har det under 2021 redan skett fler än 50 skjutningar i Stockholmsregionen till och med den sista juni. 13 personer har förlorat livet och 11 personer har skottskadats.

Och nu i dagarna har två små barn, sannolikt av misstag, blivit skottskadade i vad som ser ut att vara ännu en gängskjutning söder om Stockholm. Ytterligare en röd linje har överskridits.

Morden skedde inte i Bogota, Neapel eller Mexico City utan i Stockholm. Sveriges huvudstad som nu är på väg att falla allt djupare ned i den organiserade brottslighetens grepp.

Jag hittar inga ord som kan beskriva den sorg och frustration jag känner inför utvecklingen. Och jag tror att ganska få stockholmare är speciellt intresserade av ännu en politiker som sätter ord på sina känslor inför de senaste dagarnas händelser.

I stället krävs handling.

Stockholmarna betalar just nu ett oerhört högt pris för gängens framfart. Framför allt är det alla hederliga hårt arbetande människor i de utsatta miljonprogrammen som drabbas när gängkriget fortsätter. Det är de som inte vågar gå ut på kvällen, som får sin bil uppeldad eller oroar sig för att deras barn ska dras in i kriminalitet.

Under Morgans Johanssons tid som justitieminister har regeringen tappat kontrollen över utvecklingen. Brottsförebyggande rådets senaste rapport som slår fast att Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa visar att vårt land sticker ut i negativ bemärkelse och framför allt går utvecklingen i huvudstadsregionen åt fel håll.

Våldets brutalitet och omfattning gör att Stockholms framtid nu står på spel. Risken är att otryggheten kommer att öka, tillväxten minska och fler kommer att flytta från huvudstaden om detta tillåts fortsätta.

Vilket företag vill flytta sitt huvudkontor till en stad där vissa förorter i praktiken styrs av kriminella gäng? Vilken ingenjör vill flytta till en stad där hennes barn riskerar att bli träffad av en förlupen kula i en lekpark? Vem vill starta ett företag i ett bostadsområde där ett kriminellt gäng när som helst kan ta över din verksamhet med hot och våld?

Nu krävs helt nya och tämligen osvenska metoder för att vända utvecklingen. Justitieministern bör för ett ögonblick flytta fokus från Twitter och i stället se till att straffen för gängkriminella höjs rejält, att alla former av straffrabatter slopas och att polisnärvaron i Stockholms miljonprogramsförorter skalas upp betydligt.

Dessutom är det nödvändigt att kombinera dessa repressiva åtgärder med social- och bostadspolitiska insatser. På samma sätt som Danmark gör i alla de bostadsområden som finns på Polisen lista över utsatta områden. Exempelvis genom att hindra kommuner att anvisa flyktingar till redan utsatta områden.

Just nu finns det ingen uppgift för den nationella politiken som är viktigare än att stoppa våldsspiralen. I längden kan inte den här utvecklingen fortsätta om Sveriges huvudstadsregion ska vara en trygg och fri plats för alla.


Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms län, Moderaterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Irene Svenonius

LÄS VIDARE

DEBATT: Har du aldrig varit i en förort, Kristersson?

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Svenonius

Kriminalpolitik

Kriminella nätverk

Morgan Johansson

Stockholm

Moderaterna

Stockholms län