Sommartid för oss närmare Ryssland

Debattörerna: Lägg ner diskussionen om att byta till ”ständig sommartid”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-27

Med ständig sommartid skulle vi ta ett steg närmare österut. Närmare Ryssland tidsmässigt, medan tidsförskjutningen mot Storbritannien och USA ökar. Det är ett skäl till att skrota förslaget om ”ständig sommartid”, skriver gruppen Normaltid alltid.

DEBATT. Bytet till sommartid varje vår har visat sig vara skadligt för hälsan. Därför röstade EU-parlamentet år 2019 för slopad tidsomställning.

Varje medlemsland skulle själva få bestämma om de skulle behålla sin normala tid eller byta till ”ständig sommartid”.

Sedan kom coronapandemin och frågan sköts på framtiden som om den inte vore viktig. Problemet är att det inte handlar om ett byte till sommartid eller inte.

Därför måste frågan tas på större allvar än vad man hittills har gjort.

Vad det handlar om är ifall vi i Sverige ska stanna kvar i vår normala svenska tid, den vi haft sedan Sverige blev ett enat land med en gemensam tid. Eller om vi ska byta tid och hamna i samma tidszon som i dag gäller i Baltikum, Finland och delar av Ryssland.

Som ni förstår är detta ingen liten fråga. Av flera skäl. För vad händer om vi byter tid och hamnar i den östeuropeiska tidszonen?

Jo, för det första tar vi ett steg närmare österut. Vi närmar oss Ryssland tidsmässigt, medan tidsförskjutningen mot Storbritannien och USA ökar. Det blir svårare att ha möten på kontorstid med Washington, vilket påverkar handeln med Nordamerika.

För det andra försämrar vi folkhälsan. Kroppen är gjord för att vakna av solljus och bli trött av mörker.

Att öka mängden ljus på kvällen gör att vi har svårare att somna. Att minska mängden ljus på morgonen gör att vi har svårare att vakna.

Om vi likväl tvingar oss upp en timme tidigare varje morgon för att klockan ringer försämras vår sömn. Det har visat sig få stora effekter för folkhälsan. Depressioner och stressjukdomar ökar, antalet bilolyckor ökar, till och med cancersjukdomarna ökar visar forskningen.

För det tredje försämras skolresultaten.

Barn behöver ljus på morgonen för att orka med skoldagen och forskningen visar att skolresultaten sjunker som en följd av att befolkningen lever i fel tidszon. 

Vad som är rätt eller fel tidszon avgörs av vår biologi. Vår kropp är gjord att fungera som bäst när vi lever i enlighet med soltiden, det vill säga att solen står som högst klockan 12 på dagen.

Det innebär att vi ska behålla vår svenska, normala tid och stanna kvar i tidszon GMT+1.

Frågan är alltså mer komplex än om vi ska ha ständig sommar- eller vintertid. Det handlar om vi ska förflytta oss ett steg österut på tidszonskartan, med alla de negativa effekter för handeln och folkhälsan som en sådan flytt skulle innebära.

Vi tycker att det är dags att lägga ned diskussionerna av byte till ”ständig sommartid” för det handlar inte om att få sommar året runt.

Det är dags att vi börjar prata om det som frågan egentligen handlar om: Ska vi byta vår tidszon till den östeuropeiska GMT+2 eller behålla den svenska GMT+1, den tidszon vi alltid har haft?


Pia Lerigon, skrivcoach och författare
Annicka Gunnarsson, egenföretagare och landsbygdsambassadör
Anders Borelius, administrative specialist
Berit Bornecrantz Dias, master of fine arts
Susanne Gudmunds, hemslöjdskonsulent
Samtliga debattörer ingår i gruppen Normaltid alltid


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.