Regeringen struntar i utsatta barnfamiljer

Makalösa föräldrar: Fina ord räcker inte när krisen nu slår hårt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-30

Finansmarknadsminister Niklas Wykman påstår att regeringen tar ansvar och prioriterar landets ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Men det stämmer inte. Vi ser inte röken av det ansvarstagandet, skriver Christina Olsson, Sveriges makalösa föräldrar.

Den som tittade på ”30 minuter” häromveckan på SVT kan ha fått en rosenskimrande bild av vad regeringen gör nu i tider av kris.  

Här upprepade nämligen gästen, finansmarknadsminister Niklas Wykman, som ett mantra att ”vi satsar på de mest marginaliserade barnfamiljerna”.

Men sanningen är en annan, något många av medlemmarna i Makalösa föräldrar känner av.

Frågorna som Wykman duckade för i SVT gällde regeringens kovändning i frågan om ett pausat amorteringskrav. Något Moderaterna före valet lovade skulle bli kvar, men som nu inte blir av.

Som svar på frågorna hänvisade ministern till att regeringen nu tar ansvar och prioriterar landets ekonomiskt utsatta barnfamiljer.

Men det här stämmer alltså inte. Vi ser inte röken av det ansvarstagandet. Av de 40 miljarder kronor som finns i regeringens budget, går inte ens en miljard till den här gruppen.

Det är anmärkningsvärt när den ekonomiska krisen gjort det svårare än på mycket länge för många svenska hushåll. Och här är ensamstående föräldrar överrepresenterade.

Mer specifikt riktas 720 miljoner kronor till den fortsatt tillfälliga höjningen i bostadsbidraget också i vårändringsbudgeten. Och medan det förvisso är mycket pengar är det viktigt att komma ihåg att ungefär halva den summan går direkt till kommunerna.

Varför? Jo, för landets familjer med försörjningsstöd dras bostadsbidraget av – och hamnar alltså på pluskontot i kommunbudgetarna.

I realiteten satsar regeringen bara knappt 400 miljoner på de familjer som Wykman påstår att allt handlar om. Det är inte ens en procent av regeringens budget.

Så mycket för det påstått stora ansvaret.

Regeringen har i stället under våren riktat miljardbelopp till elprisstöd utan tak och skattesänkningar för höginkomsttagare. Åtgärder som gått långt över huvudet på våra medlemmar.

Makalösa föräldrar samlar ensamstående föräldrar i hela landet och har för bara några månader genomfört en enkät för att ta reda på hur de drabbas av den pågående krisen.

Resultaten är oroväckande. Så många som två av tre föräldrar svarar att de är oroliga och stressade för sin ekonomi. En majoritet, sex av tio avstår från att gå till tandläkaren på grund av den ekonomiska situationen.

Hela sex av tio svarar att de regelbundet lagar billigare mat till sig själva för att kunna prioritera maten till barnen.

Det här är en vardag som inte är värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Vi på Makalösa föräldrar vet vilka åtgärder som behövs för att stärka barnfamiljer med små marginaler. Finansmarknadsministern och övriga regeringen får gärna lyssna till oss och sätta sig in i våra medlemmars verklighet.

Bostadsbidraget är centralt. Men det räcker inte att göra tillfälliga satsningar. Läget är allvarligt och alldeles för många familjer fick inte ens ekonomin att gå ihop i vanliga tider.

Därför krävs en ordentlig översyn av bostadsbidraget som sådant. Här behöver ett höjt hyrestak så att det är relaterat till dagens bostadspriser, inte till 90-talets. Och här krävs satsningar så att de allra mest behövande får hjälp.

Det är orimligt att familjer med försörjningsstöd inte får del av bostadsbidraget. Dessutom behöver själva stödet bli högre för att på riktigt kompensera för hushåll med små marginaler.

Vi välkomnar Niklas Wykmans intresse i ”30 Minuter” att prioritera ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Men det räcker inte med ett mantra som låter fint. Här krävs handling.

Så hör gärna av er. Vi på Makalösa föräldrar hjälper gärna till med en sådan handlingsplan.


Christina Olsson, generalsekreterare, Sveriges makalösa föräldrar


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln