Ni krattar manegen för Stefan Löfven, C och L

Debattören: Lööf och Björklund försvagar de liberala idéerna i Sverige

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Björklunds och Lööfs kortsiktiga taktiserande sätter hela borgerligheten i gungning, skriver Benjamin Dousa.
Foto: TT, LOTTE FERNVALL (Montage)
Björklunds och Lööfs kortsiktiga taktiserande sätter hela borgerligheten i gungning, skriver Benjamin Dousa.

DEBATT. I dag röstade Centerpartiet och Liberalerna nej till Ulf Kristersson som statsminister och därmed också nej till allianspolitik när den behövs som mest.

Sverige behöver inte fyra år till med Stefan Löfven. Två mord i Hallonbergen i går, över 800 000 i bidragsberoende, fördubblade vårdköer, en överbefälhavare som inte har tillräckligt med resurser och Europas lägsta BNP-tillväxt per capita.

Det här är resultatet av en mandatperiod med en ansvarslös regering som varken vågat eller klarat av att genomföra nödvändiga reformer. Det är just därför vi behöver ett maktskifte.

Annie Lööf har varit tydlig och själv sagt att det behövs fler ja och färre nej. Men trots detta säger hon nej till samtliga förslag som kan accepteras av riksdagen.

I stället driver hon tillsammans med Jan Björklund linjen att Alliansen ska bilda en regering med partier som tydligt sagt nej till detta – det är allt annat än seriöst.

Moderaternas förstahandsalternativ har hela tiden varit en alliansregering, men även den har Centerpartiet och Liberalerna sagt nej till. Nog för att denna process varit smärtsam för de två mittenpartierna, men Sverige befinner sig faktiskt inte i krig och därför är en samlingsregering inte att föredra.

Moderaternas andrahandsalternativ var i detta läge att Alliansen skulle få igenom så mycket politik som bara möjligt genom en regering som driver allianspolitik.

I stället för att släppa igenom en sådan regering genom att rösta ja, eller lägga ned sina röster, valde C och L att för första gången på 40 år rösta nej till en borgerlig statsminister och en borgerlig regering. Nu krattar man managen för Stefan Löfven.

Jag blev politisk engagerad av ideologiska skäl och inte av spelteoretiska, men Björklunds och Lööfs kortsiktiga taktiserande sätter inte bara hela borgerligheten i gungning, utan försvagar även de liberala idéerna i Sverige.

Efter dagens omröstning är vi dessutom ett steg närmare ett extra val. Det vill säga att vi är ett steg närmare att Liberalerna eventuellt åker ur riksdagen och ett steg närmare att Sverigedemokraterna får ytterligare mandat i riksdagen.


Statsministeromröstningen handlar om politiskt innehåll. Därför är det ytterst beklagligt att Centerpartiet och Liberalerna nu sviker sina väljare som hade förväntat sig allianspolitik.

Det hela kokar ner till en fråga: Varför röstar ni nej till allianspolitik?


Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE