Ta chansen Löfven, gör om vårt EU-avtal

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2016-06-27

Jonas Sjöstedt: Efter brexit – vi kräver skydd för löntagare i Sverige

Britternas folkomröstningen visar att EU måste förändras. Det gäller inte minst villkoren på den gemensamma arbetsmarknaden. Stefan Löfven måste nu ta chansen och förhandla om avtalet med EU, skriver Jonas Sjöstedt (V).

DEBATT. Dumpade löner och otrygga anställningar. Det är verkligheten på många arbetsplatser i dag, när EU-regler försämrar löntagares rättigheter. Nu kräver Vänsterpartiet att Sverige omförhandlar villkoren med EU så att löner och rättigheter säkras. Det är nu Sverige har möjligheten.

Den brittiska folkomröstningen visar på det stora folkliga missnöje som finns med unionen. I flera medlemsländer har kritiken mot EU växt. Folkomröstningen visar att EU måste förändras. Det gäller inte minst villkoren på den gemensamma arbetsmarknaden.

Det är positivt att löntagare kan arbeta i olika länder. Men EU:s gemensamma arbetsmarknad har utformats efter företagens rätt att flytta arbetskraft, inte för löntagarnas rättigheter. Därför har EU vid flera tillfällen ifrågasatt nationella regler och kollektivavtal som är till för att skydda löntagarna. De ses som hinder för den fria rörligheten.

I Sverige har detta lett till fällande domar, ändrade lagar och stora böter för fackförbund som har krävt att löntagare från andra länder ska ha lika bra villkor som inhemsk arbetskraft.

Hela branscher, som åkerinäringen, trasas sönder av dumpade löner, oseriösa företag och otrygga anställningar när löntagare från olika länder ställs emot varandra. Det är inte konstigt att människor känner sig hotade av denna utveckling. Inhemska löntagare blir rädda att förlora sina arbeten och misstänksamhet och rasism drabbar de som kommer hit för att arbeta. Dumpningen av löntagarnas rättigheter spelar SD och andra rasistiska partier i händerna.

EU:s arbetsmarknad måste inte fungera på det viset. De regler som pressar arbetsvillkoren nedåt skulle i stället kunna lyfta villkoren för löntagarna i Europa. Men då krävs det en tydlig princip som gör att man aldrig ska behöva arbeta under sämre villkor än löntagare i det land där man arbetar.

I Sverige ska svenska kollektivavtal gälla lika för alla. För att komma dit krävs ett socialt protokoll i EU:s fördrag som slår fast att respekt för nationella lagar och avtal som skyddar löntagarnas rättigheter är ett villkor för att man ska kunna arbeta i Sverige.

Lastbilschauffören från Rumänien, byggjobbaren från Polen och städerskan från Litauen är värd samma lön och villkor som sina svenska kollegor. De ska inte kunna användas för att konkurrera ut andra arbetare genom att bjuda under svenska avtal. Vi ska ha en juste konkurrens på lika villkor. Det vinner även den som arbetar tillfälligt i Sverige på.

Därför är det helt naturligt att såväl fackföreningar som Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill se ett socialt protokoll i EU:s fördrag. Det finns en majoritet i riksdagen för ett socialt protokoll och det var ett vallöfte från Stefan Löfven. Men förslaget möter motstånd i EU, inte minst från högern och storföretagen som inte tvekar att använda EU som ett verktyg för att pressa tillbaka löntagarnas villkor för att öka företagens makt och vinster.

Med Storbritanniens utträde ur EU öppnas en möjlighet att förverkliga ett socialt protokoll. Sverige bör med kraft föra fram att protokollet genomförs och skrivs in i EU-fördraget samtidigt som Storbritanniens utträde regleras.

Det är en stark förhandlingsposition och förhoppningsvis kan fler länder ansluta sig till kravet. Detta är sannolikt den enda reella möjlighet som regeringen har under mandatperioden att få igenom ett socialt protokoll. Det skulle vara att ta både sina egna löften och väljarnas oro på allvar.

Stefan Löfven, nu är det upp till bevis. I valrörelsen pratade du om att skydda löntagarna och den svenska modellen i EU. Nu gäller det att förverkliga de vackra orden. Vänsterpartiet kräver därför att Sverige omförhandlar EU-medlemskapets villkor och får ett socialt protokoll i EU:s fördrag som skyddar alla löntagares rättigheter i Sverige.

Jonas Sjöstedt

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.