Skärp lagen mot tvångsäktenskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-09-01

SD: Inför den danska 24-årsregeln för personer inte kommer från EU

Roger Hedlund, Paula Bieler och
Mikael Eskilandersson, samtliga riksdagsledamöter (SD).

DEBATT. Det hög tid att införa den 24-årsregel för äktenskap som varit lyckosam i Danmark. Den skulle innebära att en person som kommer från ett land utanför EU eller Norden och gifter sig med en svensk inte kan få permanent uppehållstillstånd i Sverige om någon i paret är under 24 år.

Om unga får möjligheten att utbilda sig och bli mer självständiga så blir det lättare att motstå omgivningens krav på äktenskap. Det skulle också göra att unga inte längre kan utnyttjas för att ge en annan släkting eller vän till familjen uppehållstillstånd i Sverige, vilket faktiskt förekommer i dag.

Sveriges väg för att förhindra tvångsäktenskap har hittills misslyckats fullständigt. Redan år 2009 kom en rapport från Ungdomsstyrelsen som visade att unga i allt högre grad inte kände att de fritt kan välja vem de vill gifta sig med. Värst var det för unga flickor men även pojkar kunde uppleva tvång och att de saknade möjlighet att själva välja partner. Särskilt illa var det i ”socialt utsatta områden” där så mycket som 27 procent av ungdomarna upplevde att deras val av partner var begränsat. Då beräknade man att omkring 70 000 ungdomar riskerar att bli gifta mot sin vilja.

Under förra året ändrades lagen så att det skulle bli lättare att ingripa mot tvångsäktenskap som skedde utomlands. Den nya lagen, som förbjöd tvångsäktenskap och barnäktenskap, skulle vara lösningen på problemet med tvångsäktenskap av svenskfödda ungdomar i andra länder, men så blev det tyvärr inte. Trots att vi vet att tvångsäktenskap fortfarande förekommer så har den nya lagen hittills inte lett till en enda fällande dom. Enligt Åklagarmyndigheten så har 19 förundersökningar lagts ned under det första året som lagen varit verksam.

Tyvärr finns inte några nyare rapporter som visar hur situationen har utvecklats sedan 2009, vilket vi är de första att beklaga. Det kan dock ses som troligt att antalet unga som känner sig styrda i sitt val av partner snarare är fler än färre, eftersom få insatser har gjorts inom landet. De insatser som gjorts har varit riktade mot äktenskap utanför landets gränser och har varit utan något synligt resultat.

Sverigedemokraterna kommer i morgon att genom en interpellation i riksdagen ställa jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till svars och undrar vad som egentligen görs för att förbättra situationen för de unga som inte själva har rätten att välja vem de ska gifta sig med.

Vi tycker att det nu är hög tid att vi gör något åt problemen och som ett första steg bör Sverige införa samma lyckade 24-års regel som Danmark haft sedan 2002 och som alla de stora partierna i Danmark nu står bakom. Landets statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) har sagt att ”24-årsregeln har minskat antalet tvångsäktenskap kraftigt. Andelen ungdomar med icke-västliga rötter som vidareutbildar sig har stigit från 12 till 27 procent” (Sydsvenskan 11/9 2011). Vi Sverigedemokrater hoppas att samma positiva resultat ska bli verklighet i Sverige.

Vill också ha regelbundna regelbundna undersökningar av hur det egentligen står till med frågan i Sverige. Unga som riskerar att bli bortgifta måste känna att de har samhällets stöd att själva välja partner och inte som i dag, där de styrande snarast väljer att helt blunda för att problemet finns. 

Mikael Eskilandersson,

riksdagsledamot, civilutskottet, SD

Roger Hedlund,

riksdagsledamot, civilutskottet, SD

Paula Bieler,

riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson, SD