100 år av kamp ska inte vara förgäves

S: På punkt efter punkt går nu SD till val på att backa jämställdhetsarbetet till 50-talet

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Claudio Bresciani, Marcus Ericsson, Christine Olsson / TT

REPLIK. Vem trodde att man 2018 skulle behöva stå och debattera den fria aborträtten? Inte vi, men det är där vi är nu. SD är redo att skicka kvinnorna tillbaka till 50-talet - det har blivit smärtsamt tydligt under den här valrörelsen och det blir ännu tydligare när vi läser det som Julia Kronlid och Ebba Hermansson skriver på Aftonbladet debatt.

På punkt efter punkt går nu SD till val på att backa jämställdhetsarbetet till 50-talet. De vill återinföra sambeskattningen, som gjorde det mindre lönsamt för kvinnor att arbeta. Samma sak gäller vårdnadsbidraget som låste kvinnor ute från arbetsmarknaden.

Aborträtten och rösträtten är historiskt sett två av jämställdhetskampens allra viktigaste frågor. Men på många ställen är det en kamp som fortfarande förs. Kvinnor dör och fängslas runt om i världen för just kampen i dessa frågor. Ungefär 47 000 kvinnor dör av osäkra aborter i år 2018, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

I stora delar av Afrika, Sydamerika och Mellanöstern är fortfarande abort förbjudet eller mycket begränsat. I Polen diskuteras nu hårdare abortlagar. Irland har nyligen folkomröstat och kommer äntligen bli av med abortförbudet som råder där.

Vi är stolta över att Sverige är ett land där kvinnor varit framgångsrika i kampen att säkerställa kvinnors rätt att själva få bestämma. SD vill nu sänka gränsen för fri abort till 12:e veckan, därefter vill de dubbelkolla om kvinnor ”fattat rätt beslut”.

Det vore ett hårt slag mot Sveriges kvinnor. Det skulle innebära att sex kvinnor om dagen skulle tvingas att fullfölja en oönskad graviditet. Sex kvinnor om dagen som av olika skäl landat i ett mycket svårt beslut.

Abortlagstiftningen styrs av vården och vetenskapen. Den bortre gränsen för abort styrs av sjukvårdens utveckling, det ska inte politiker med konservativa värderingar in och ändra på.

SD driver även vad de kallar ”samvetsfrihet” i vården, att barnmorskor av religiösa eller moraliska skäl ska kunna vägra att utföra aborter för en kvinna som behöver det.

Nyligen sa dessutom ordföranden i SD:s kvinnoförbund Carina Ståhl Herrstedt att barnmorskor helt ska få avstå att lära sig om aborter i sin utbildning. Det är en skrämmande utveckling och handlar enbart om arbetsvägran, att vid behov hjälpa till med en abort är en naturlig del av svensk hälso- och sjukvård och en barnmorskas arbetsuppgifter.

Sverigedemokraterna försöker alltså lösa ett problem som inte finns, men det underliggande motivet är att inskränka kvinnors rättigheter. Vi är inte förvånade över att detta kommer från samma parti som vill återinföra och bygga ut vårdnadsbidraget, göra föräldraförsäkringen mindre jämställd och ge barnmorskor rätten att vägra att genomföra abort.

För oss är det tydligt att SD är och förblir ett kvinnofientligt parti. Det är inte svartmålning, det är fakta.

100 år av jämställdhetskamp står på spel den 9:e september.

Lena Hallengren, jämställdhetsminister (S)
Annika Strandhäll, socialminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Den här artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publicerad:

LÄS VIDARE