Så här blockar vi SD efter nästa val

MP-politiker: Ute i landet har vi lyckats – det är dags för regering och riksdag att ta efter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-02-23 | Publicerad 2016-11-12

Miljöpartiet kan bli den miljövänliga oljan i det demokratiska maskineriet efter ett val, oavsett valutgång, skriver debattörerna. Resultatet i botten visar valresultatet 2014.

DEBATT. I den nationella politiken är tonläget ofta högt. Det är rubriker, skarpa twitterinlägg och drastiska utspel. Vid sidan av den nationella politiken finns en annan verklighet i kommuner, landsting och regioner. Vi ansvarar för våra grannars skolor, vårdcentraler och bussar. Vi vill det bästa för vår kommun, vårt landsting och vår region.

Det är för oss självklart att kombinera politiska visioner med det dagspolitiska hantverket. Att se var vi är på väg på lång sikt och vad som är vägen dit på kort sikt. Vi tror att väljarna vill att deras röst på valdagen ska ge praktiska resultat. Det är upp till oss valda politiker att varje dag göra allt vi kan för att det ska finnas samhällsservice, ett gediget miljöarbete, jobb och utbildning.

För oss gröna är det politiska resultatet det som står i centrum. Inte vilka politiska partier vi kompromissar för att nå de resultaten. Det finns emellertid ett undantag, Sverigedemokraterna.

Vi gröna kompromissar inte med ett parti som inte delar den grundläggande tanken om alla människors lika värde, nu senast gestaltad i anti-semitiska motioner i riksdagen och att sprida rasistiskt näthat mot oskyldiga barn.

Miljöpartiet de Gröna har en unik sits genom vår prestigelöshet inför blockpolitiken. Vi är öppna för att förhandla med alla som delar vår människosyn för att skapa koalitioner som fokuserar på resultat i stället för gamla låsningar. Miljöpartiet är det parti som ingår i flest regionala styren i hela landet.

I Västra Götalandsregionen är vi med och styr som näst största parti i en grönblå koalition och kan bocka av helt avgörande satsningar på kollektivtrafiken och den nära sjukvården. I Östergötland styr en blocköverskridande koalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna.

Som resultat av detta har Östergötland som första svenska region tagit beslutet att divestera ut fossila bolag genom att sluta investera i bolag som utvinner kol, olja och gas.
Ett stort problem för den rödgröna regeringen är att den inte har majoritet i riksdagen. Från lokal och regional nivå vet vi hur viktigt det är att ha tydlig majoritet. Styren som inte är säkra på att få igenom sina förslag blir lätt handlingsförlamade eller visionslösa, eftersom de vet att allt de föreslår kan fällas i fullmäktige.

En nyttig konsekvens av majoritetsstyren är att utrymmet för ett ytterlighetsparti som Sverigedemokraterna minskar betydligt, i riksdagen har de agerat destruktivt och ibland fått hela riksdagen att dansa efter deras pipa.

När partierna behöver bekänna färg är det en bred och varierande färgskala som formerar den pragmatiska politiken i mitten. Miljöpartiet behöver därför öppet deklarera att nästa regering bör vara en progressiv mittenregering.

Även om de rödgröna blir större än allianspartierna behöver vi vara öppna för att hitta regeringsalternativ som har en majoritet i riksdagen bakom sig.

För oss som grönt parti är en frihetlig politisk mitt, som förenar djupt socialt ansvar med individens frihet ett mycket attraktivt regeringsunderlag.

Ett sådant regeringsunderlag kommer sannolikt att involvera fler partier än dagens två och därför kommer det att krävas en grundläggande politisk prestigelöshet för att få väljarnas tillit och förtroende.
Rätt hanterat kan Miljöpartiet bli den miljövänliga oljan i det demokratiska maskineriet efter ett val, oavsett valutgång. Det är vår styrka och tillgång.

I kommuner, landsting och regioner har vi visat att det går att samlas bortom blocken för att uppnå förändring. Det är dags för regering och riksdag att ta efter.


Birgitta Losman
Margareta Fransson


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.