Regeringen slösar bort den ekonomiska krisen

Muf: Låt inflationen äta upp skatterna – och bidragen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-09-20

Det är dags för finansminister Elisabeth Svantesson att leva upp till löftet om skattehöjarstopp och en återinförd arbetslinje. Det krävs inte mer än att göra ingenting i fyra år och låta inflationen äta upp skatterna och bidragen, skriver Douglas Thor, Muf.

DEBATT. Inflationen är på många sätt den vanliga arbetarens värsta fiende. Flera års reallöneökningar går upp i rök och plånboken blir tunnare. Även välfärden drabbas hårt i tuffa ekonomiska tider när det politiska styret i regionerna och kommunerna inte har skött ekonomin och sparat inför svårare tider.

Därför är det rätt av regeringen att lägga ett stort fokus på inflationsbekämpning.

Regeringen missar dock chansen att utnyttja den höga inflationen nu när den är hög. När den ändå är hög bör man använda den för att åtgärda grundläggande problem i ekonomin. "Never waste a good crisis".

 

Sverige har stora problem med ekonomin. EU har en betydligt lägre tillväxt än USA och Sverige har lägst tillväxt inom EU.

Vi spelar i den sämsta divisionen och ligger sist i serien.

Politiken för att förbättra detta är dock svag. Andelen elever som går ut med toppkunskaper i matematik är fortfarande inte ens hälften av vad det var på 90-talet och skatterna för tillväxtdrivande yrken som ingenjörer är väldigt höga.

 

Hela grundförutsättningen för att vi ska få det ekonomiskt bättre i framtiden bygger på att vi kommer på nya arbetssätt och tekniker som gör att varje människa kan göra mer med mindre.

Tillväxten skapas av just de yrken som kommer på de nya arbetssätten och teknikerna. Det handlar ofta om företagare, ingenjörer och innovatörer. Ekonomin är mer än tillväxt.

Utan lärare, vårdare och snickare kan inte företagare, ingenjörer och innovatörer göra sitt arbete. Barn behöver utbildas, kroppar behöver vårdas och hus behöver byggas.

 

Därför är det oroande att arbetslösheten också är bland den högsta i unionen. Endast 4 av 27 länder har högre arbetslöshet än Sverige. Det innebär hundratusentals barn som inte får se sina föräldrar gå till jobbet och inte har en egen försörjning.

Att arbetslösheten är så hög är inte konstigt med tanke på hur höga bidragen för arbetslösa är och hur höga skatterna för arbetare är. Ska fler ta jobb måste skillnaden i inkomst mellan bidrag och arbete öka.

Det är med bakgrund i detta som man undrar varför regeringen inte använder sig av inflationen för att både stärka förutsättningarna för tillväxt och arbetslinjen. Två områden är särskilt viktiga för det.

 

1. Låt inflationen äta upp skatterna

Vi vann valet bland unga bland annat på Ulf Kristerssons löfte om ett skattehöjarstopp. I regering indexhöjer man nu dock de allra flesta skatterna.

Hade Moderaterna levt upp till det löftet och inte höjt några skatter under dessa fyra år hade svensk ekonomi kommit ut bättre på andra sidan.

Man hade också kunnat använda den höga inflationen för att indexhöja brytpunkten för statlig inkomstskatt så att allt färre betalar den. Det hade gjort det mer lönsamt att utbilda sig till och jobba inom tillväxtyrken.

 

2. Låt inflationen äta upp bidragen

Nu indexhöjer man bidragen. Det gör att klyftan mellan att ha ett jobb eller gå på bidrag minskar och arbetslinjen försvagas. Återigen borde man låta inflationen göra jobbet åt en.

Genom att inte indexhöja några bidrag på fyra år skulle klyftan mellan arbete och bidrag öka och arbetslinjen skulle i stället stärkas markant under dessa fyra år.

 

Moderaterna sa innan valet att bara lata regeringar höjer skatter. Vi frågar oss om man ska tolka dagens skattehöjningar som att man ligger på latsidan?

Det är dags för Moderaterna att leva upp till löftet om skattehöjarstopp och en återinförd arbetslinje. Det krävs inte mer än att göra ingenting i fyra år och låta inflationen äta upp skatterna och bidragen.


Douglas Thor, förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.