Svenska spels tv-reklam är stötande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-06-29

Kristdemokraterna: Bolaget ska tillhandahålla säkra spel – inte vinstmaximera

Trots att Sverige åkte ut i gruppspelet är EM i fotboll förknippat med glädje. Många ser fram emot söndagens final. Det statliga spelbolaget Svenska spel har hakat på hajpen och kör en offensiv reklamkampanj med budskapet att våra spelförluster finansierar svensk sjukvård.

För de flesta är spel ett nöje. För spelberoende är dock inte EM och spel enbart förknippat med glädje. Det finns luckor i lagen som gör att dessa sällan får den vård de behöver. Har man spelat bort allt och inte fått vård i tid, blir Svenska spels reklam stötande.

Under stora mästerskap ökar spelandet. Svenska spels inställning till det synliggörs med all önskvärd tydlighet i boken Spela lagom. Inför VM 2002 uppmanades spelombuden att: ”Betrakta VM i fotboll som en inkörsport till att skaffa nya kunder till sportspelen. Ingen som tänker titta på VM-matcherna i tv ska lämna din butik utan ett kvitto i näven. /…/ För varje kund du ’frälser’ ökar din framtida lönsamhet”.

Svenska spels uppdrag är att tillhandahålla säkert spel och ta ansvar – inte att vinstmaximera eller fokusera på lönsamhet. Oavsett om målet är svensk sjukvård. Dubbelspelet är löjeväckande för de  personer som hamnat i spelmissbruk.

De senaste åren har Svenska spel ökat sin marknadsföring, för att möta konkurrensen från nya spelbolag. Men för att snacket om spelansvar ska vara något värt i framtiden, behöver spelmarknaden omregleras och privata bolag ges möjlighet att söka licens och agera på den svenska marknaden. Det skulle innebära att de också måste följa svensk lag.

Svenska spels styrelseordförande Anitra Steen har kraftigt motsatt sig en omreglering, trots att det finns ett stöd i riksdagen för den tanken. Hon vill att vi politiker likt Norge spärrar av internet och stoppar privata spel- bolag från verksamhet i Sverige.

Staten får i dag in fem miljarder kronor från Svenska spels vinst. 27 miljoner kronor går till forskning och förebyggande arbete för spelmissbrukare.

Med en enkel ekvation innebär detta att för varje hundralapp i vinst som Svenska spel drar in, går 54 öre till att motverka spelmissbruk. Sett i det ljuset kan vi göra mer.

Enligt Spelinstitutet, som har arbetat länge med hjälp till spelmissbrukare, skulle ett väl utbyggt spelstödsprogram kosta runt 100 miljoner kronor. För unga människor som fastnat i ett beroende med stor risk att aldrig bli skuldfria, eller barn som växer upp med en spelberoende förälder skulle denna möjlighet till stöd vara guld värd.

I dag erbjuder endast 30 av 290 kommuner specialiserad spel­beroendebehandling. Socialtjänstlagen brister när det gäller personer med spelmissbruk och insatser som erbjuds är ojämnt fördelat över landet.

Kristdemokraterna vill ändra lagen så att den tveklöst omfattar ett ansvar för personer med spelberoende. Spelberoende ska jämställas med andra typer av missbruk.

Men även när ett sådant heltäckande stöd är på plats, ligger det inte i Svenska spels uppdrag att stoltsera med att spelförluster bidrar till välfärdens kärna.

Det överordnade målet för Kristdemokraternas spelpolitik är en sund och säker spelmarknad där sociala skyddsintressen och efterfrågan på spel tillgodoses under kontrollerade former. Det är det uppdrag vi hoppas att Svenska spel sätter främst.

Nya krav ställs på politiken för att uppnå en sund spelmarknad. Det är dags att stoppa dubbelspelet. Låt oss omreglera spelmarknaden, täppa till luckorna i socialtjänstlagen och satsa mer på stöd och hjälp till spelmissbrukare.

Andreas Carlson

Följ ämnen i artikeln