Din tröja kan vara en kemikaliebomb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-10-22 | Publicerad 2014-10-21

Sveriges konsumenter: Vi måste få bort de miljöfarliga ämnena i klädindustrin

Vanliga t-shirts kan vara kemikaliebomber. Det visar tidningen Råd & Röns test av vanliga plagg från stora klädkedjor. Konsumenterna borde inte behöva oroa sig. Klädbranschen och politiken kan göra mycket mer.

Kläder står för en stor miljöbelastning, både genom den köp och släng-mentalitet som branschen uppmuntrar till och genom de stora mängder kemikalier som används vid klädtillverkning. En enda t-shirt slukar närmare ett kilo kemikalier. Det leder till ökad risk för allergier och till en ökad risk för fosterskador och cancer. Detta är svåra följder förstås för dem som tillverkar kläderna men ämnena följer också med in i våra svenska butiker.

Många tror att de kläder som säljs i svenska butiker är säkra. Ändå är detta inte första gången som kläder visar sig innehålla hälsofarliga kemikalier. Kemikalieinspektionens senaste rapport visar dock att över 350 hälso- eller miljöfarliga ämnen finns i de textilier vi köper. Endast 53 av dem är i dag förbjudna inom EU.

Tidningen Råd & Röns nya test visar att en t-shirt från märket Hollister, som är mycket populärt bland barn och ungdomar, innehåller höga halter ftalater. Ftalater mjukar upp plast i till exempel t-shirtens tryck. Men de kan också vara hormonstörande och påverka fortplantning, ämnesomsättning, immunförsvar och blodtryck. Detta används alltså i dag, trots att det finns bättre alternativ som inte ens är dyrare. Ftalater tvättas inte ur plaggen, de nöts bort och störst risk att få i sig dem har små barn.

I sin regeringsförklaring sa Stefan Löfven att Sverige ska gå före med nationell lagstiftning mot farliga kemikalier. Nu är det upp till bevis. Det viktiga är att det inte blir långbänkar, att riskkemikalier snabbt kan stoppas. Värnandet av liv och hälsa kräver ett snabbspår i EU, som självfallet utgår från försiktighetsprincipen. Vi vill också att regeringen satsar på en ökad myndighetstillsyn och avsätter mer pengar till forskning.

Danmark har flera gånger gått före för att minimera kemikalierisker, bland annat genom att gå längre än vad EU har gjort då det gäller bisfenol A. Nu tar man nya tag och satsar rejält på KemiWatch, en vakthund för kemikalier. Staten finansierar initiativet vars syfte är att testa kemikaliehalten i olika produkter och se till så att konsumenterna får den information de behöver. Detta borde vara någonting även för Sverige.

Vi har kommit en bra bit på vägen i Sverige när det gäller maten. Vi har flera ekologiska alternativ och försäljningen av dessa pekar stadigt uppåt. För bara några år sedan trodde vi inte det var möjligt. Nu är det klädernas tur. Det ska vara lätt att välja miljömedvetet. Konsumenter ska inte behöva oroa sig. I projektet ”Stilmedveten” hoppas vi på Sveriges Konsumenter att inspirera unga till ett hållbart mode och informera kring modets baksidor. Vi hoppas att detta blir en hjälp på vägen för konsumenterna, men det krävs mer.

Sverige borde bli ett föregångsland för övriga Europa. Konsumenten ska kunna känna sig säker på att de produkter som finns i butiken är ofarliga. Ska det bli så behöver alla dra sitt strå till stacken. Och det brådskar.

Jan Bertoft

Carina Lundgren

Följ ämnen i artikeln