Vi blir förlorarna när Malmberget raderas

Debattören: Hyresgäster tvingas in i dubbelt så dyra boenden av statliga LKAB

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-12-17

Malmbergsbon Thage Johansson känner oro inför flytten från Malmberget. Redan har butiker och caféer stängt ihop, och för de som har hyreskontrakt väntar snart dubbel hyra, skriver debattören.

Vårt Malmberget var en gång i tiden ett mönstersamhälle, där fanns det mesta vi ortsbor kunde önska oss. Det fanns affärer av alla de slag, det fanns biografer, dansställen och cafeer. Vi hade även en mysig oas att gå till, det var Svanparken. Där fanns ett fik med Smedbergs saft, till oss barn och kaffe till de vuxna. Hit tågade familjerna under ledigheterna, för att träffas och koppla av ett tag.

Men i bakgrunden fanns ett orosmoment och det var LKAB på gott och ont. Vårt samhälle var uppbyggt på gruvan och konsekvenserna av gruvdriften har förföljt oss Malmbergare i alla tider. Men vem kunde tro att vårt samhälle skulle raderas ut från kartan, som det görs nu.

Hus efter hus rivs eller förflyttas, gata efter gata försvinner, affärerna bara tar slut. Bank, apotek, sjukvård, kiosker, har bara utplånats. Vi har en matvarubutik (Koppra) kvar, som betjänar de sista entusiasterna, men hur länge?

Vi som är trogna Malmbergare sitter bara och väntar på, när vår utflyttning skall ske? Här sitter vi i våra kyffen, vi som bor i hyresrätt och väntar på domen som säger var vi skall bo. Vi som inte rår för att LKAB tvångsflyttar ut oss boende, för att komma åt den åtråvärda malmen. Men vi skall vara med att betala notan, på samhällsflytten. Det är vi hyresgäster i flerfamiljshus, som är de stora förlorarna, bara för att staten skall ha sitt. LKAB som är ett statligt bolag, bryr sig inte om oss sämst bemedlade generellt sett. De vill krama ut så mycket som möjligt av oss för att kompensera de pengar de anser sig förlora på övriga boendeformer och samhällsflytten. Det är vi hyresgäster boende i hyresrätt som måste betala ett överpris bara för att vi råkar bo på den åtråvärda malmen. Visst är LKAB chevaleresk och erbjuder oss en hyrestrappa, men den slutar ofta med ekonomisk katastrof. Att få en fördubblad hyra efter åtta år känns inte bra för någon.

Jag kan förstå att många lämnar vår kommun och väljer ett billigare boende någon annanstans. Finns det inte alternativa bostäder, som passar ekonomiskt, då väljer man andra alternativ som hyresgäst. Bara tanken att bli tvingad in i ett dyrare boende skrämmer många. Människor, hyresgäster har anpassat sitt liv och leverne efter nuvarande förutsättningar, ekonomiskt och socialt. Att nu få sitt sociala liv och närmiljö utraderat blir för många en alltför tung börda att bära.

Staten som ägare av LKAB bryr sig inte, de tycker att parterna skall sköta förhandlingarna, för att komma fram till någon form av kompensation för de olika boendeformerna. Men för oss hyresgäster finns det inget intresse att vi skall bli kompenserade. Vi hyresgäster ställer kravet, nyckel mot nyckel bara för att det är en överlevnadsfråga, både för oss och för samhället i övrigt.

Tycker att handeln, alltså affärerna i vårt samhälle borde förstå att, viljan att handla beror på börsens storlek. Har vi bara pengar till att bo, då drabbas de lokala affärsidkarna av ekonomiskt avbräck. Här borde trycket på politikerna öka för att skapa balans mellan boendeformerna. Staten måste se till att LKAB inte skapar orättvisor i samband med samhällsflytten, orättvisor som utplånar vårt samhälle.


Thage Johansson, boende Malmberget

Följ ämnen i artikeln