Vi behöver stöd om vi ska klara av svinpesten

Lokala S, M och SD-politiker: Våra invånare drabbas hårt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-19

Vi tar vårt ansvar för att smittan inte ska sprida sig vidare i vårt land. Men det räcker inte. Nu behöver staten, regeringen och myndigheterna tillsammans kliva fram och ge viktiga besked om ersättning som drabbade väntar på, skriver lokala toppolitiker från S, M och SD.

DEBATT. I skuggan av de akuta åtgärderna för att bekämpa afrikansk svinpest i våra sju kommuner och två regioner drabbas invånare, näringsliv och föreningsliv hårt.

Vi tar vårt ansvar för att smittan inte ska sprida sig vidare i vårt land. Men det räcker inte. Vad vi möter är inget lokalt problem, utan en allvarlig samhällskris som kan pågå under flera år.

Nu behöver staten, regeringen och myndigheterna tillsammans kliva fram och ge viktiga besked om ersättning som drabbade väntar på.

 

Den 6 september bekräftades det första svenska fallet av afrikansk svinpest. Fall har påträffats i Fagersta och Norberg och för att begränsa smittan är nu ett område stort som Mälaren belagt med hårda restriktioner.

Zonen sträcker sig hittills in i sju kommuner i två län. Runt 1 500 företag finns i området.

 

När skogarna stängs drabbas jord- och skogsbruk, besöksnäring och andra verksamheter hårt av förlorade inkomster. Vi möter småföretagare och familjeföretag vars hela existens präglas av stor osäkerhet.

Här finns företag som inte längre tillåts bedriva verksamhet eller som förlorat alla sina kunder och riskerar att helt stänga ned.

 

Även föreningslivet påverkas drastiskt. Föreningar tvingas ställa in träningar, lopp och tävlingar. Mängder av aktiviteter inom zonen förbjuds: skogsbruk, jaga, rida, springa, orientera eller åka skidor, bjuda in till auktion på sin gård, ta ut hunden på skogspromenad eller plocka svamp och bär.

Människor isoleras från naturen och risken för fysisk och psykisk ohälsa ökar.

 

Våra sju kommuner och två regioner arbetar hårt med att hjälpa drabbade grupper och att försöka normalisera tillvaron för medborgarna.

Vägen till framgång heter samarbete och vi uppmanar därför staten att nu genast kroka arm med oss. Från skogsbränder och pandemin har vi lärt oss att bra samordning, tydliga roller, ansvarstagande och tidigt agerande är nyckeln till att minska negativa effekter.

 

I Belgien och Tyskland har bekämpandet av svinpesten tagit flera år, vilket krävt och fortfarande kräver insatser för de många olika grupper som drabbas direkt och indirekt. Dessutom behöver angränsande lokala myndigheter förebygga smittspridning.

Nu behöver de negativa effekterna av krisen mildras. Ett viktigt område där staten omgående kan och bör bidra är att ge tydliga besked om ekonomiskt stöd till företag och föreningar.

Det finns regler om ersättning för de grisbönder som har tvingats nödslakta sina djur – men för föreningar eller företag som lider ekonomisk skada saknas tydliga besked från staten.

 

Att isolera smittan är en första akut och mycket viktig åtgärd. Det har Jordbruksverket och SVA skött väl.

Nu måste staten inse problemets fulla omfattning och snabbt trappa upp sitt stöd till de som drabbas. Krisen slår brett och drabbar många delar av samhället vilket ställer extra hårda krav på samordning och snabbt agerande.

Myndigheterna sammanfattade nyligen den första månadens arbete sedan smittan bröt ut. Situationen beskrivs som ett maraton och de poängterar vikten av att hålla ut.

Vi vill lägga till att det inte räcker att några av oss är uthålliga. Om vi ska orka ändå fram så måste alla delar av statsapparaten – i samverkan med kommuner och regioner – bidra och hjälpas åt så att vi tillsammans tar oss över mållinjen.


Blerta Krenzi, kommunstyrelsens ordförande Avesta (S)
Amanda Lindblad, kommunstyrelsens ordförande Sala (S)
Johanna Odö, kommunstyrelsens ordförande Norberg (S)
Johanna Olofsson, kommunstyrelsens ordförande Surahammar (M)
Ewa Olsson Bergstedt, kommunstyrelsens ordförande Skinnskatteberg (SD)
Fredrik Rönning, kommunstyrelsens ordförande Smedjebacken (S)
Åsa-Märta Sjöström, kommunstyrelsens ordförande Fagersta (S)
Mikael Andersson Elfgren, regionstyrelsens ordförande Region Västmanland (M)
Elin Norén, regionstyrelsens ordförande Region Dalarna (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.