Håll EU borta från fotbollen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-06-11

Christofer Fjellner (M): Fifa tycks vara ett råttbo – men det är inte politikens sak att lösa

Frihandelsförhandlingarna med USA, den oroväckande utvecklingen i Putins Ryssland och EU:s klimatpolitik till 2030 är bara några av de frågor vi arbetar med i Europaparlamentet just nu. Men jag kan konstatera att den stora snackisen i Europa, ja i hela världen den senaste tiden, är Fifa-skandalen. I Europaparlamentet är det uppenbarligen många som känner ett behov av att haka på. För bland övriga omröstningar i Strasbourg den här veckan finns en resolution om korruptionen i Fifa.

Fifa verkar vara ett riktigt råttbo av korruption och fulspel, en lekplats för de skrupelfria. Flera Fifa-toppar har pekats ut för bedrägeri och penningtvätt och en omfattande rättsprocess pågår. Det är bra att Svenska fotbollförbundet inte bara tagit avstånd från de senaste avslöjandena i Fifa utan att de även arbetar hårt och långsiktigt för att motverka alla typer av oegentligheter i fotbollsvärlden. För detta förtjänar de beröm.

Men ärligt talat, frågan är vad Europaparlamentet har med saken att göra.

Fotboll är världens största sport och många verkar se Fifa-skandalen som en möjlighet att få några extra pressklipp och en ny publik på sportsidorna. Kreativiteten är därför stor vad gäller vad vi i Europaparlamentet kan kräva att Fifa ska göra.

Det finns krav om att Fifa måste reformera stadgar, strukturer och arbetsformer. Att organisationen ska anta strikta uppförandekoder som övervakas av oberoende organ och att sponsorer och tv-bolag stödjer reformprocessen genom att offentligt ta avstånd från korruptionen.

Ja, vissa vill till och med gå så långt som att EU ska kräva att medlemsstaterna kollektivt överväger att dra sig ur fotbolls-VM tio år framöver för att straffa Fifa-topparna.

Visst finns det anledning att överväga om Sverige överhuvudtaget ska åka till fotbolls-VM i Ryssland och visst finns det anledning att kritisera arbetsförhållandena på arenabyggena i Qatar. Men det är upp till de enskilda fotbollsförbunden att avgöra om de ska delta eller inte. Det är inte någonting som riksdag och regering ska avgöra och definitivt ingenting som klåfingriga politiker i EU ska besluta om.

Jag är övertygad om att vi alla delar kritiken mot Fifa. Men någonstans på vägen har man helt tappat bort att det inte är EU:s sak att detaljstyra föreningslivet i medlemsstaterna och ha synpunkt på hur föreningar organiserar sig. Och det gäller oavsett hur små eller stora de är och hur många människor de engagerar.

Här är det läge att stanna upp. För i grund och botten handlar det här om mer än en resolution i Europaparlamentet om korruptionen i Fifa. Det här är ett uttryck för ett problem som i allt för hög utsträckning präglar den politiska debatten av i dag, där politik har kommit att handla om att lösa alla problem som finns i samhället. Och där politiker ser sig själva som bäst lämpade att lösa problemen oavsett var de dyker upp. Men politik kan inte lösa alla problem och det ska faktiskt finnas gränser för politikens makt.

Det står givetvis var och en fritt att bilda opinion i dessa frågor. Men om man gör det som ledamot av Europaparlamentet får man faktiskt göra det utan att använda Europaparlamentets lagstiftningsinstrument som plattform.

Christofer Fjellner

Europaparlamentariker för Moderaterna

Följ ämnen i artikeln