Djurparker bidrar till att lejon dödas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-08-28

Debattören: Troféjakt inte enda grymheten mot Afrikas viltstam

DEBATT. Lejonet Cecil, en av Zimbabwes nationalsymboler, plågades i 40 timmar innan han dog efter att ha skjutits med pil och båge av en troféjagande amerikansk tandläkare. Det skapade ett ramaskri som hördes över hela världen. Men tyvärr hotas många tusen lejons välfärd och liv av den oetiska turismen i Afrika i dag.

Minst 600 lejon, runt 2 procent av det totala antalet, jagas lagligt varje år. Förutom jagandets fasor finns en annan grym efterfrågan på Afrikas vilda djur som ökar varje dag. Det finns stora pengar att tjäna på lejonparker, där lejonungar används till selfies eller för att klappas. De tas tidigt från sin mamma, ibland när de bara är en vecka gamla, och börjar genast tränas för att vänjas vid människor. Den konstanta kontakten med hundratals turister på en dag skapar stress och skador.

Medan träningen gör lejon säkrare för kontakter med den betalande allmänheten har turisterna själva ironiskt nog inga kunskaper om hur de ska hantera djuren. Det finns tydliga risker med att ha vilda djur i närheten av människor. I somras dödades en av medarbetarna i tv-serien "Game of Thrones", när hon åkte med nervevat fönster i en lejonpark. I februari 2012 dödades en 65-årig man av ett lejon på en park i Sydafrika.

Lejon som “vandrar” med turister matas med nappflaska för att skapa den nödvändiga starka anknytningen till människor. I det vilda är de hos sin mamma tills de är åtta månader gamla. De får aldrig chansen att leva som riktiga lejon. De får aldrig lära sig hur man jagar, de får inte leka med andra ungar och de får inte bli vuxna tillsammans med sin mamma och lära av henne. Resultatet blir att djuren som vuxna saknar kunskaper för att klara sig socialt och hitta mat i det vilda. Så påståenden att dessa lejon är ”på riktigt” och ”lever som naturen avsett” är långt ifrån sanningen.

Vad händer med lejonen när de blir vuxna och helt enkelt för farliga för direktkontakt med turisterna? Till skillnad från andra bevarandeprogram hjälper lejonparkerna inte till med att öka populationen eftersom djuren aldrig på säkert sätt kan släppas fria i det vilda. I stället avlivas vuxna lejon, hålls i allt trängre inhägnader eller säljs till djurparker, lejonfarmer eller till och med till privata samlare.

Parkägarna insisterar på att de inte bidrar till inhägnad jakt. Men samma ägare har medgett för våra utredare att de har liten eller ingen kunskap om vad som händer med djuren efter att de har sålt dem. De unga lejonen som är med på turisternas semesterfoton är därför ofta samma djur som sedan dödas i troféjakt. Deras hudar och ben kan användas i traditionell asiatisk medicin.

Turism med vilda djur kan ge stora inkomster och hjälpa till att skydda hotade arter när den görs rätt. Om Cecils död ska föra med sig något gott är det att visa behovet av skydd för de vilda djuren. Det innebär inte att du inte kan ha glädje av att uppleva skönheten hos vilda djur. Det kan göras på ett etiskt och hållbart sätt – som en ansvarsfull safari i djurens naturliga miljö. Som turist kan du välja bort aktiviteter som inte är bra för vilda djur och välja resebyråer som stödjer djurvänliga resor.

Elisabeth Tjärnström

Sakkunnig och programansvarig

World Animal Protection Sverige

Följ ämnen i artikeln