Berätta, har du bytt tjänster med Israel?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-09-12 | Publicerad 2016-09-08

Debattören: Lägg korten på bordet, Anna Kinberg Batra

Ligger det något i påståendena om att Moderaterna har lovat att uttala sig positivt om Israel i utbyte mot att träffa företrädare på hög nivå? 

DEBATT. I dagarna har oppositionsledaren Anna Kinberg Batra besökt Israel och Palestina. Det är i grunden bra. Konflikten mellan Israel och Palestina är komplex och därför är det viktigt att företrädare skapar sig en djupare bild. Det gör man bäst genom att vara på plats och se och uppleva miljön.

I Anna Kinberg Batras fall verkar det viktigaste syftet med resan dock ha varit att plocka poäng i hemmaopinionen. I flera dagar har vi kunnat se stora uppslag i tidningarna om hur Moderatledaren avsåg ”hjälpa Margot Wallström att förbättra relationen”. En hjälp som utrikesministern nog kunde klarat sig utan.

På tisdagen fick besöket oväntat stor uppmärksamhet i israelisk media, där företrädare för israeliska regeringen säger att moderatledarens besök inte blev som de förväntade sig. En tjänsteman säger i tidningen Times of Israel: “Före besöket presenterade hon sig som en nära vän och fick oss att förstå att hon skulle använda sin resa som en plattform för positiva uttalanden om Israel. Hon har inte levererat”.

Hittills har Anna Kinberg Batra i intervjuer vägrat att svara om detta stämmer. Nu är det hög tid att ledaren för Sveriges näst största parti ger svar på dessa enkla frågor.

Ligger det något i påståendena om att Moderaterna eller Anna Kinberg Batra har lovat att uttala sig positivt om Israel i utbyte mot att träffa företrädare på hög nivå? 

I så fall – vem och vad lovade Moderaterna? Vilken typ av kontakter hade Moderaterna innan resan?

Efter att den israeliska regeringen riktat kritik mot moderatledaren, är hon beredd att upprepa sin kritik mot de brott som Israel begår mot folkrätten?

Att Israels regering kritiserar utländska företrädare är inget nytt. Detta har FN:s generalsekreterare och USA:s utrikesminister såväl som både den förre och nuvarande utrikesministern i Sverige har fått uppleva. Men kritik för utlovade positiva uttalanden som sedan uteblivit, det är något nytt.

Relationerna mellan Israel och Sverige har länge varit en inrikespolitisk stridsfråga. Det vore skönt om båda sidor i riksdagen kunde kritisera Israel gemensamt när brott begås mot folkrätten. Precis på samma sätt som den palestinska myndigheten eller Hamas ska kritiseras då de gör motsvarande. Vi är vänner till både Israel och Palestina och vi ska vara vänner som säger sanningen, även när det gör ont.

Det finns många goda krafter i både Israel och Palestina som längtar efter fred och försoning. Det är bara en minoritet som vill hålla konflikten igång. De människor som tvingas leva med denna konflikt förtjänar mer av svenska politiker än bara försök att plocka inrikespolitiska poäng.

Anders Österberg, riksdagsledamot ers utrikesutskottet (S)

Läs Sofia Arkelsens (M) replik: Vi kunde göra det ni inte klarar av i Israel

Läs Anders Österbergs slutreplik här: Frågan för viktig för att bli pajkastning

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Israel