Malmö – en av världens bästa cykelstäder

Replik från L och S om cykelvägar i Malmö

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om C tycker det är nedslående med Malmös tredjeplats i år kan vi upplysa om att Malmö toppade rankingen vid hela fyra tillfällen under 2010-talet. Vi har alltså under lång tid prioriterat utbyggnaden av cykelvägar, skriver Andreas Schönström (S) och Håkan Linné (L).
Foto: TT
Om C tycker det är nedslående med Malmös tredjeplats i år kan vi upplysa om att Malmö toppade rankingen vid hela fyra tillfällen under 2010-talet. Vi har alltså under lång tid prioriterat utbyggnaden av cykelvägar, skriver Andreas Schönström (S) och Håkan Linné (L).

REPLIK. Centern i Malmö slår ett slag för ökade satsningar på cykelvägar i Malmö. Det är som att uppmana Rotterdam att satsa mer på sin hamnverksamhet. Eller be Berlin berätta mer om stadens historia.

Malmö är ansedd som en av världens bästa cykelstäder. I internationella rankingar omnämns vi tillsammans med städer som Amsterdam, Utrecht och Köpenhamn. Centern jämför oss med Uppsala. Det säger lite om de olika perspektiven.

Centern hänvisar till Cykelfrämjandets ranking Kommunvelometern för att Malmö skulle vara på efterkälken inom cykling. Rankingen fokuserar på hur mycket kommunerna investerat – det senaste året – på infrastruktur för cykling.

Om C tycker det är nedslående med Malmös tredjeplats i år kan vi upplysa om att Malmö toppade rankingen vid hela fyra tillfällen under 2010-talet. Vi har alltså under lång tid prioriterat utbyggnaden av cykelvägar och att på andra sätt underlätta för cykling. Därav att Malmö rankas så högt i internationella jämförelser.

Och om C vill veta vad landets cyklister tycker så går det också att vända sig till just Cykelfrämjandet, vars senaste ranking Cyklistvelometern visar att Malmö anses ha landets bästa cykeltrafik.

C tar också upp Köpenhamn som förebild med hänvisning till att cyklandet där har ökat med 70 procent de senaste tio åren. Vår systerstad på andra sidan Sundet är framstående, men låt oss påpeka att cyklandet i Malmö har ökat med 60 procent under samma period.

Cyklister i Malmö väljer cykeln för att det går fortast, det är enklast, för motionens skull och för att det är miljövänligt. Redan ligger 60 mil cykelväg i vår tätbebyggda stad. Satsningarna fortsätter för att nå det internationella toppskiktet.

Tror C att den ambitionen går att förverkliga med stöd av M och SD, som röstade emot senaste investeringen på 1,5 km cykelväg längs Bellevuestråket?


Andreas Schönström, ordförande i tekniska nämnden (S)
Håkan Linné, 1:e vice ordförande i tekniska nämnden (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE