Delar i utredningen om hyrorna går för långt

Socialdemokraterna: Regeringen kommer nu att ta fram ett kompletterande förslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-06-04

 Ingen ska tvingas att flytta på grund av plötsliga och kraftiga hyreshöjningar. Regeringen kommer nu ta fram kompletterande förslag som syftar till att stärka hyresgästernas ställning i det nya systemet, skriver Johan Löfstrand.

DEBATT. För oss socialdemokrater är bostaden en social rättighet och tillgången till bostäder är en grundläggande förutsättning i livet. Bostadsbristen ska bekämpas.

Vårt fokus är att det byggs mer, att det byggs blandat och att fler ska kunna finna en god bostad oavsett storlek på den egna eller föräldrarnas plånbok.

Grundproblemet på bostadsmarknaden i dag är att det byggs för lite och för dyrt. Många har svårt att hitta en bostad för att kunna ta viktiga steg i livet.

Socialdemokraternas fokus är att göra det lättare för fler att hitta en bostad som passar sin livssituation och där räcker inte marknadskrafterna.

För bostaden är inte och ska inte vara som vilken annan vara som helst på en marknad. Tvärtom, en trygg bostad är en rättighet och sätter ramarna för stora delar av en människas liv, och det är detta bostadspolitiken måste utgå från. 

Därför har vi sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde 2014 drivit en aktiv bostadspolitik för att det ska byggas mer till rimliga priser.

Staten är nu med och tar ansvar för att fler bostäder byggs, samtidigt som tydligare krav ska ställas på kommunerna att ta sitt bostadsförsörjningsansvar och se till att det byggs blandat i hela Sverige.

Tack vare att vi sitter i regeringen har vi kunnat fortsätta arbetet med att bygga bort bostadsbristen, skärpa upp lagstiftningen på bostadsmarknaden för att få bort fusk, fiffel och handel med svartkontrakt.

Vi har fortsatt kunnat avsätta statliga bostadspengar, det så kallade investeringsstödet. Det har ökat byggtakten och bidragit till att det inte byggts såhär många hyresrätter i Sverige på nästan 30 år. Hittills har över 47 000 bostäder beviljats detta stöd.

Lägg därtill förslag som regeringen lagt för att till exempel förbättra skyddet för hyresgäster vid misskött förvaltning av hyresfastigheter.

Januariavtalet har inneburit att vi kunnat genomföra viktiga reformer, men som i alla samarbeten har vi behövt ge och ta. En sådan del är att införa fri hyressättning vid nybyggnation.

I dag har regeringen tagit emot utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion. Utredningen omfattar enbart nyproducerade hyreslägenheter, vilket är drygt en procent av det totala antalet hyreslägenheter.

Först och främst välkomnar vi att utredaren föreslår att presumtionshyressystemet föreslås vara kvar. Det är ett system som ger långsiktig trygghet för både hyresgästen och fastighetsägaren.

Men det finns delar i utredningen som går för långt och behöver tas om hand, som fastighetsägarens möjlighet att bryta igenom huvudregeln.

Här är skyddet för hyresgästerna alltför otillräckligt. Det måste finnas ett starkt besittningsskydd. Hyresgästerna ska inte riskera att hamna i ett system där hyran i praktiken blir marknadsutsatt under hyresförhållandet. Ingen ska tvingas att flytta på grund av plötsliga och kraftiga hyreshöjningar.

Det måste finnas en förutsägbarhet för vad som kan generera hyreshöjningar och tydliga gränser för hur mycket hyror får höjas. I ett system med fri hyressättning måste hyresgästernas ställning värnas extra mycket.

Ett nytt system måste också stödja en långsiktig förvaltning. Incitament som gör det mycket lönsamt att byta hyresgäst måste motverkas.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen kommer nu ta fram kompletterande förslag som syftar till att stärka hyresgästernas ställning i det nya systemet. Hyresrätten ska vara en trygg boendeform som ska finnas tillgänglig för alla.


Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.