Ni är bilisternas allra värsta fiende, Muf

Grön Ungdoms David Ling i replik till Muf om bensinpriset

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att Muf uppmanar till en protest i stil med gula västarna i Frankrike är i bästa fall skrattretande, i värsta fall skrämmande. Skrattretande, därför att de franska protesterna till stor del startade som en reaktion på en kraftig sänkning av skatterna för de allra rikaste – klassisk moderat politik, skriver David Ling, språkrör Grön Ungdom.
Foto: TT
Att Muf uppmanar till en protest i stil med gula västarna i Frankrike är i bästa fall skrattretande, i värsta fall skrämmande. Skrattretande, därför att de franska protesterna till stor del startade som en reaktion på en kraftig sänkning av skatterna för de allra rikaste – klassisk moderat politik, skriver David Ling, språkrör Grön Ungdom.

DEBATT. Med vänner som moderaterna behöver bilisterna inga fiender. Vem tjänar egentligen på att skatten på bensin slopas? Med en eskalerande klimatkris, osäker omvärld och ett oförutsägbart oljepris är det inte framtidens bilister i alla fall. I stället för att slänga pengar på Ryssland, Saudiarabien eller Venezuela ställer vi hellre om. Från skurkstaters fossila bränslen, till svenska förnybara bränslen. Hur ska vi tanka våra bilar om 10 år, om Muf får bestämma?

Moderata ungdomsförbundet påstår i Aftonbladet att man sedan länge stått för principen att den som smutsar ner också ska betala för sig. Moderaterna påstår sig stå för en effektiv klimatpolitik. Ändå ställer man sig gång på gång på fel sida av historien och propagerar för att dela ut skattepengar till de som använder fossila bränslen. Koldioxidskatt är ett av de mest effektiva styrmedlen för att minska utsläpp, alltså precis det verktyg som Muf säger sig sakna i svensk miljödebatt. Ändå är det just det man vill ta bort.

Massbilismen har kraftigt format vårt samhälle. Både stadscentrum och småorter har förlorat sin puls när externa köpcentrum tagit över. Städerna har slitits sönder av motorvägar och luften är ohälsosam att andas. Vi behöver köra mindre bil, särskilt i stan. Men vi behöver också se till att det går att fortsätta köra bil där kollektivtrafiken inte är ett alternativ. Därför har vi gröna kraftigt byggt ut infrastruktur för elektrifiering och förnybara drivmedel, tvingat in förnybara drivmedel i bensinpumpen genom bränslebytet och inte minst planerar vi att stoppa miljonrullningen till stockholmare som sitter i bilkö genom att ändra reseavdraget.

Allt detta har Moderaterna motsatt sig, gång på gång. Och någonstans får det vara nog. Det duger inte att slänga sig med “effektiv klimatpolitik” i valrörelse om man motsätter sig alla åtgärder som minskar utsläppen. Det blir rent av pinsamt eftersom man vill gå i direkt motsatt riktning genom att sänka skatter med miljöstyrande effekt. Men inte nog med det. Moderaterna har under lång tid varit drivande för att få till en stor motorväg i Stockholm, något som beräknas öka biltrafiken kraftigt, med pengar som hade kunnat satsas på kollektivtrafik i hela landet. Den borgerliga regeringen delade till och med ut skattepengar till den som köpte en fossildriven bil genom att klassa dieselbilar som miljöbilar. Det är inte effektiv klimatpolitik. Det är ett effektivt sätt att låsa fast människor i oljeberoende.

Att Muf uppmanar till en protest i stil med gula västarna i Frankrike är i bästa fall skrattretande, i värsta fall skrämmande. Skrattretande, därför att de franska protesterna till stor del startade som en reaktion på en kraftig sänkning av skatterna för de allra rikaste - klassisk moderat politik. Skrämmande, därför att ett tidigare statsbärande parti numer inte verkar sky några som helst medel för att få tillbaka de (många) väljare man tappat. Det gungar under moderaternas fötter. Men populismen kan inte vara vägen framåt, ungmoderater.


David Ling, språkrör Grön Ungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE