Varför vill regeringen inte stötta Ukraina?

Moderaterna: Magdalena Andersson visar på undfallenhet mot Putin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-02-23

Fem oppositionspartier med M i spetsen har nu fört fram försvarsmaterielexport till Ukraina som ett alternativ. Regeringen kan inte gömma sig bakom paragrafer för att slippa ta politiskt ansvar, skriver Hans Wallmark och Pål Jonson. På bilden en rysk stridsvagn under en övning.

DEBATT. Nu krävs tydlighet och insikt om stundens allvar. Socialdemokraterna får inte svaja och vara otydliga. Det råder fortsatt en betydande risk för ett stort krig i Europa.

Efter det ryska erkännandet av de ockuperade områdena Donetsk och Luhansk som självständiga stater rycker en militär urladdning närmare. Över 150 000 ryska soldater har ställts upp runt om vid den ukrainska gränsen.

När Ryssland trampar på Ukrainas suveränitet attackeras hela den europeiska säkerhetsordningen och på grunderna för folkrätten. Och ytterst freden.

Därför kan Sverige inte förhålla sig passivt till den utveckling vi nu ser.

Flera andra europeiska länder har utöver all annan form av stöd redan bistått med försvarsmateriel för att stärka Ukrainas motståndskraft. Dit hör exempelvis Storbritannien som har levererat pansarrobotar, men också de baltiska staterna har fattat beslut om försvarsmaterielbistånd.

Men trots detta har den svenska regeringen ställt sig avvisande till ett liknande svenskt försvarsmaterielstöd.

Först kom utrikesminister Ann Linde med en felaktig hänvisning till att vår vapenexportlagstiftning skulle lägga förbud i vägen, något som snabbt korrigerades. Sedan hänvisades till svensk praxis.

Men vår lagstiftning, liksom vår praxis, utgör inget definitivt hinder.

Vi har dessutom en livskraftig försvarsindustri som skulle kunna bistå med defensiva vapen, i syfte att stärka Ukrainas möjligheter att stå upp för sin frihet och självständighet.

När Frankrike 2015 attackerades av jihadistisk terror, och med hänvisning till den solidariska säkerhetspolitiken i EU efterfrågade ammunition för att kunna försvara sig, hjälpte Sverige till. Riksdagen fattade beslut om att låna ut särskild ammunition.

Detta kan vara en av möjliga vägar för Sverige.

Fem oppositionspartier med Moderaterna i spetsen har nu fört fram försvarsmaterielexport till Ukraina som ett alternativ.

Det är dags att regeringen hörsammar en majoritet och inte orättfärdigt gömmer sig bakom paragrafer för att slippa ta politiskt ansvar.

Det bästa för Ukrainas del vore om vi kunde samla ett brett europeiskt stöd med försvarsmateriel. Därför har Moderaterna i EU-nämnden tryckt på för att regeringen ska driva frågan om ett försvarsmaterielstöd i ministerrådet.

En sådan möjlighet finns, och efter det ryska erkännandet av Donetsk och Luhansk borde stödet för ett sådant stöd vara ännu större bland medlemsländerna.

Också här agerar regeringen passivt och vill inte ta i frågan.

Men regeringen avvisar inte bara ett svenskt och europeiskt stöd här och nu till Ukraina. Man darrar också på manschetten när det gäller att kalla den ryska aggressionen vid dess rätta namn – nämligen invasion.

Under sin presskonferens under onsdagen kunde inte statsministern, trots upprepade frågor från journalister, förmå kalla den ryska införseln av trupper för just en invasion.

Samma sak upprepades senare under kvällen i ”Aktuellt”, bland annat med hänvisning att andra västledare inte använder begreppet. Något som inte stämmer då exempelvis Storbritanniens Boris Johnson tydligt deklarerat att den ryska truppinförseln är ”en förnyad invasion av landet”.

Detsamma gäller Anderssons egen försvarsminister Peter Hultqvist.

Tyvärr följer Magdalena Anderssons undfallenhet mot Putin ett historiskt mönster av socialdemokratiska företrädares undfallenhet mot Moskva.

Den socialdemokratiska utrikesministern Sten Andersson sade på sin tid att Estland, Lettland och Litauen minsann inte var ockuperade. Nu är det i stället statsminister Magdalena Andersson som menar att Ukraina inte är invaderat.

Moderaternas utgångspunkt är glasklar. Sverige är en del av det fria Europa och bör inte förhålla sig passivt när en annan demokrati hotas av rysk aggression. Nu krävs handlingskraft.


Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson och tidigare ordförande i krigsmaterielexportutredningen (M)
Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.