Polisen behövs på landsbygden också

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-11-07

Debattören: Frustration får människor att ta lagen i egna händer

Vi är boende och företagare på landsbygden som under lång tid har utsatts för en allt mer eskalerande stöldvåg av organiserade ligor. Så gott som dagligen sker genomförda stölder eller stöldförsök. Genom ett väl upparbetat nätverk av beställare, tipsare, genomförare och transporterare har stöldgodset lämnat landet innan varken drabbad eller polis hunnit reagera. Polisen talar om kriminella nätverk där utländska ligor genomför rena beställningsjobb och oroliga människor vågar inte sova av rädsla för inbrott.

I slutet på augusti fick en grupp personer reda på var det bodde misstänkta tjuvar, som sattes i samband med många stölder. Det slutade i att tre män anhölls – men inte de misstänkta tjuvarna utan de som sökte upp dem. De åtalades för misshandel och människorov. I veckan dömdes alla tre till 1,5 års fängelse.

Händelsen är tragisk, både för den utsatta mannen och för de dömda. Den frustration som breder ut sig när samhället inte klarar av att göra något åt brottsligheten får människor att ta saken i egna händer. Nu hamnar en mors barn, en frus make, en kvinnas sambo, några barns far i fängelse för att besinningen brast, i avsaknad av ett rättsväsende med tillräckliga resurser för att skydda medborgarna.

Efter händelsen i Lidhult så har stöldverksamheten drastiskt sjunkit. Men vi vet, tyvärr, att det kommer att återkomma. Det är inga stora skaror som åker runt och stjäl men de är desto flitigare. I Kronoberg försvann det under sommaren ett 40-tal åkgräsklippare, ett antal fyrhjulingar, båtmotorer, kopparstölder, två mindre grävmaskiner, tusentals liter diesel, verktyg och utrusning i maskinhallar. Listan kan göras lång.

Det är privatpersoner och företag som drabbas; ekonomiskt, personligt och psykiskt. Någon har brutit sig in i ditt hem/företag, någon har passerat gränsen och in i ditt privata liv. Någon har kränkt ditt territorium. Det skapar sömnlösa nätter för många som ligger och lyssnar. Det skapar en oro för många som har sina entreprenadmaskiner i skogen eller vid vägbyggen. Det skapar en oro hos alla oss som bor på landsbygden.

Nu känns det som om vi har nått vägs ände i vårt område vad det gäller stölderna och något måste göras innan en ny tragedi liknande den i Lidhult händer igen. En arbetsgrupp har bildats, vi kallar den ”Trygga vår Landsbygd”, och en Facebook-grupp med samma namn har startats (går gärna med i den!). Den 20 oktober höll vi en tyst manifestation utanför tingsrätten i Växjö när rättegången började mot de tre männen. Det gjorde vi bara för att få fokus på frågan – vi stödjer aldrig att man tar lagen i egna händer eller tar till våld.

Arbetsgruppen har under ett par månader jobbat på och skapat opinion i frågan, den 10 november samlar man till ett dialogmöte i Södra Ljunga. Inbjudna är riksdagspolitiker, polis, BRÅ, försäkringsbolag, drabbade medborgare, med fler. Vi vill föra en dialog med de inbjudna om att finna lösningar på problemen. Det är polis och försäkringsbolag som har kunskap, det är politiken som sitter på makten att förändra lagar och öka resurser.

Det vi vill se framöver är:

fler poliser till de mindre kommunerna

skärpt gränskontroll av fordon som lämnar Sverige. Kan man inte få ut stöldgodset ur landet utan att fastna i tullfiltret så blir det inte längre lika attraktivt att stjäla.

gör det enklare lagföra de som organiserat stjäl.

Suzane Christoferson

Trygga vår Landsbygd