”Allt föll på plats efter adhd-medicineringen”

Läsarna chattade om adhd-diagnosen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-02-04

Sedan 2006 beräknas antalet personer som har en adhd-diagnos i Sverige, mer än sjufaldigats. Kritiker menar att ökningen bland annat drivits på av vissa läkare och läkemedelsindustrin. Vad har du för erfarenheter av diagnosen adhd?

  • Susanna Vidlund
    4 feb 2019

    Hej alla läsare, tack till er som chattade om adhd. Nu stänger vi chatten för den här gången.

    Vi önskar er en bra dag!

  • 4 feb 2019

    Adhd handlar i grund och botten om frontallobens oförmåga att producera tillräckligt med Dopamin och Noradrenalin, vilket ger till följd att de styrfunktioner vi har i hjärnan fallerar. Adhd är en av de mest belagda och utforskade neuropsykiatriska diagnoser vi har idag. Första gången Adhd beskrivs kliniskt är i slutet av 1700-talet. Medicineringen har det forskats på sedan 1940-talet. Och den fungerar. Ni som talar om svunna tider och om hur det bara behövs en spark i baken har ingen aning om någonting. Läs på istället för att kräkas ut era egna bittra åsikter. Forskningen finns där.

    Andreas

    Susanna Vidlund
  • 4 feb 2019

    Det finns simulatorer där man få pröva på hur det är att ha adhd. Ni som inte tror det finns kan ju pröva. Sån var varenda dag för mig.

    Martin

    Susanna Vidlund
  • 4 feb 2019

    Som alltid är det många som drar egna slutsatser utan något som helst erfarenhet. Med egen erfarenhet och utbildningar som BUP erbjudit oss föräldrar är vår vardag och även andras vardag lättare. Vi har fått hjälp av skolan nu när diagnosen finns. Innan var det omöjligt. Utbildning av lärare, framförallt förskolelärare är viktigt så man upptäcker signalerna i tidigt stadium. Lärare har inte alltid haft möjlighet att hantera den situation som uppstått. Nu när vi fått hjälp finns det chans att vår son lyckas utan att misslyckas på sin väg till det vuxna livet.

    Rickard

    Susanna Vidlund
  • 4 feb 2019

    Bra skrivet Martin! Kraven idag på våra barn är helt andra än var det var för 20 år sedan, då hamnade man i OBS-klass och många hamnade i missbruk, Om nu barn och ungdomar har möjlighet att få hjälp, vad är problemet? Ni som inte har barn eller lever i närhet av någon med adhd förstår inte hur mycket medicinering underlättar för dom att klara av sin funktionsnedsättning

    Pia

    Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln