Här är friskolorna som vill ha din hjälp, Akelius

Debattören: Sörj inte Academedia – vi driver skolor helt utan vinstintresse

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-22

Roger, ditt köp av Academedia gick inte lås. Men sörj inte över det. Det finns friskolor som faktiskt sätter det som du förespråkar i första hand, skriver Håkan Wiclander, Idéburna skolors riksförbund.

DEBATT. Hej Roger! Så trevligt att höra att du, som tänkbar investerare i svensk skola, har precis samma tankar som landets idéburna skolor. Det vill säga att den skattefinansierade skolpengen ska komma eleverna, eller ”kunderna” om du så vill, direkt till godo.

Ditt köp sprack men du vände dig ju till fel aktör. Om du vill stödja utveckling och pedagogik så finns Sveriges idéburna skolor.

 

Det var förra veckan som en smärre bomb slog ned i den svenska skoldebatten och företagsvärlden. Det var då du, Roger Akelius, köpte del av jätteskolkoncernen Academedia för 1,7 miljarder kronor.

Ditt syfte var inte att plocka ut så stor vinst som möjligt, utan att i stället slopa all utdelning till aktieägarna. Du vill att all den skolpeng som stat och kommun betalar ut, ska gå till en så bra utbildning som möjligt till glädje för hundratusentals elever och lärare runt om i landet.

När Aftonbladets journalist Peter Kadhammar talade med dig på telefon påpekade du att det inte räcker med att spara på administration och några kronor per skolmåltid för att det ska bli någon vinst att tala om. Man måste klämma ur - ”squeeza” - skolan ännu mer för att det ska bli intressanta pengar för en kapitalist.

 

Du avslöjade också i samtalet med Kadhammar att du tänkte skänka 100 000 lättlästa klassiker till eleverna, ”Anne Franks dagbok” till exempel, och Jack Londons underbara ”Skriet från vildmarken”.

Många reagerade positivt på ditt engagemang för att utveckla den svenska skolan. Men samtidigt fick ägare till vinstutdelande friskolor kalla fötter.

 

Så plötsligt kom beskedet att Mellby gård, investmentbolaget som sålt sina aktier, hade ångrat sig. Dess vd Johan Andersson förklarade att affären inte kändes bra i magen.

Hos andra aktieägare i Academedia var det nog snarare framtida uteblivna aktieutdelningar som skulle smärta mest – och då i plånboken.

 

Roger, ditt köp av Academedia gick inte lås. Men sörj inte över det. Det finns friskolor som faktiskt sätter det som du förespråkar i första hand.

De idéburna skolorna nämns sällan i debatten. Men varje dag arbetar tusentals lärare för att ge sina elever en så bra utbildning som möjligt – utan en piska att leverera så stor vinst som möjligt till sina ägare.

 

Om du menar allvar med att utveckla den svenska skolan finns det andra sätt att bidra nu när köpet av Academedia sprack.

Hundratals idéburna skolor drivs av samhällsnyttiga skäl, helt utan vinstintresse och bidrar till reell mångfald för verklig valfrihet.

 

Här är några förslag på vad du skulle kunna göra:

  • Inrätta fond för tillväxt av idéburna skolor. Den har ju avstannat på grund av stelbenta byråkratiska regler och höga ekonomiska trösklar för ett ens söka tillstånd att starta en skola.
  • Stötta enskilda idéburna som gör stora insatser. Till exempel Räddningsmissionens communityskola som nu driver skolor i två av Göteborgs så kallade utanförskapsområden.
  • Bidra till Idéburna skolors riksförbund (ISR) som samlar ett flertal av civilsamhällets skolor.

Om du har tid och lust ställer vi gärna upp för ett samtal om den svenska skolan och hur vi tillsammans skulle kunna utveckla den.


Håkan Wiclander, ordförande Idéburna skolors riksförbund

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.