Inför semesterlån för ensamma föräldrar

C: Politiken måste våga gynna annat än tvåsamhet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-12

Med högre disponibla inkomster kan fler barn inte bara få sommarlov utan också få åka på semester – men också hela kläder, ett sparkonto och en förälder som lever utan en klump i magen på grund av trånga marginaler i vardagsekonomin, skriver Malin Bergman, förbundsordförande för Centerkvinnorna.

DEBATT. Vi befinner oss i augusti och sommaren. Enligt Barnkonventionen har alla barn rätt till lek, vila och fritid – men alla barn får inte ha sommarlov.

Och en av anledningarna till det kan vara att föräldrarna - eller föräldern – inte kan ta ut någon ledighet utan måste arbeta.

Sommaröppna fritids och förskolor gör sitt yttersta för att ge barnen fina dagar samtidigt som föräldrar till dessa barn kämpar för att få vardagen att gå ihop. Sådana föräldrar är exempelvis ensamstående föräldrar som studerar.

Under sommarmånaderna får en student inga studiemedel, om den inte läser en sommarkurs. Det innebär att inkomsten måste komma från annat håll. Det är en utmaning för många studenter, men det blir särskilt svårt för den som har barn att försörja.

För den som varit ensamstående förälder länge finns knappast någon föräldrapenning kvar att ta av. Alternativet är att arbeta eller söka ekonomiskt bistånd.

Att arbeta är positivt för inkomsten och för pensionen, men att inte ha möjlighet till någon ledighet alls är inte bra.

Bättre bemedlade familjer kan ta ut långt sommarlov med sparade föräldrapenningdagar och semesterdagar medan de föräldrar med minst medel inte kan vara lediga alls, eller i bästa fall bara några dagar, med sina barn. Det skapar stora skillnader mellan barn och barn.

Ensamstående mammor är historiskt sett en ekonomiskt utsatt grupp. Att vara ensamstående i ett tvåförsörjarsamhälle är svårt och ekonomin i dessa hushåll är ofta ansträngd.

Det är en stor fördel att vara två när man ska försörja en familj, köpa bostad och pussla ihop vardagsliv.

Ensamstående mödrar är inte en homogen grupp, men på en generell nivå har gruppen varit överrepresenterad bland mottagare av försörjningsstöd.

2020 fick 15 procent av Sveriges ensamstående mammor försörjningsstöd och sett till andelen av befolkningen var ensamstående mammor den grupp där det var vanligast med försörjningsstöd.

Politiken måste skapa möjligheter och förutsättningar för en egen försörjning och en högre lön. Detta kan studier generera, vilket i sin tur stärker hela hushållets ekonomi och självständighet.

De svåra åren som förälder med studielån och studiebidrag kan vara värda det, men det måste finnas bättre förutsättningar för ensamstående föräldrar att studera.

För den som väljer att studera och sedan står ensam utan försörjning på sommaren är det uppenbart svårlöst för barnet att få ett sommarlov, om det inte finns andra anhöriga.

Därför vill Centerkvinnorna införa ett semesterlån för ensamstående föräldrar. Semesterlånet bör kunna tas inom ramen för CSN, och ge en ersättning under fyra veckor på sommaren.

Det krävs fler riktade reformer för att nå ut till de som behöver stöd som bäst och stärka självständiga ekonomier. Centerkvinnorna vill se ett nytt skatteavdrag på lägre inkomster från arbete för alla, och ett särskilt skatteavdrag för hushåll där det finns barn med en ensam försörjare.

Med högre disponibla inkomster kan fler barn inte bara få sommarlov utan också få åka på semester – men också hela kläder, ett sparkonto och en förälder som lever utan en klump i magen på grund av trånga marginaler i vardagsekonomin.

Kärnfamiljidealet är fortfarande starkt i svensk familjepolitik, men politiken bör våga gynna någonting annat än en stark tvåsamhet.

Inkomst under somrarna är viktiga för pension och sparande, men den ensamstående föräldern bör ges valmöjligheten och chansen att bygga ett liv och ge sina barn ett minnesvärt sommarlov. Vinsten kommer på lång sikt, för alla.

Malin Bergman, förbundsordförande för Centerkvinnorna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.