Regeringen kör på – skogen ska skövlas

Rebecka Le Moine: Direktiven till nya skogsutredningen är bisarra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-09

När direktiven till den nya skogsutredningen presenterades i går, blev det tydligt att regeringen vill trycka gasen i botten och köra över alla intressen som inte stavas skogsindustri. Det handlar om de sista fläckarna naturskog som Sverige har kvar, skriver Rebecka Le Moine, MP. På bilden landsbygdsminister Peter Kullgren och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vid gårdagens presskonferens.

DEBATT. Sveriges natur är fantastisk. Men ändå tillåter vi en massaker av den, när vi låter kalhyggen expandera in i de sista rester naturskog som finns kvar i Sverige.

Avverkningstakten är cirka 10–20 gånger högre än skyddstakten, och gapet mellan vad som måste göras och vad regeringen gör, ökar för var dag.

 

Ingen hade väl egentligen trott att regeringen skulle stoppa den här utvecklingen, och i går när direktiven till den nya skogsutredningen presenterades, blev det tydligt att regeringen vill trycka gasen i botten och köra över alla intressen som inte stavas skogsindustri.

Alla som nyttjar skogen för rennäring, svampplockning eller rekreation, får flytta på sig när skördarmaskinerna har konstant företräde.

Utredningen ska fokusera på att öka tillväxten i skogen. Inte en enda gång har vi misslyckats med produktionsmålet. Men varje år har vi misslyckats med miljömålen.

 

I utredningsdirektiven står att man ska undersöka hur man kan ta bort kravet på avverkningsanmälan, och låta avverkning så stora som fem hektar ske utan någon som helst granskning. En yta lika stor som fem fotbollsplaner.

Man vill lägga ansvaret på markägaren, som då måste vara kunnig inom både juridik, hydrologi, ekologi och kunna identifiera fornlämningar korrekt. Är det frihet under ansvar?

Det här är bisarrt. Redan i dag avverkar vi i blindo, på grund av att det inte finns tillräckliga kunskaper om var höga naturvärden i skogen finns. Självklart är detta något som myndigheter ska bidra med.

 

Regeringen vill även utreda hur man kan urvattna miljömålen, för att slippa skydda mer skog.

Regeringen skriver att skogsnäringen har svårt att veta hur man bäst levererar på miljömålen. Men visst vet man det, det har otaliga rapporter från våra myndigheter redan gett förslag på. Men regeringen och industrin vill helt enkelt inte, det är vad det handlar om.

De här, och många fler av förslagen gör oss djupt oroade. Det handlar bokstavligen om de sista fläckarna naturskog på kartan, i ett hav av kalhyggen och plantager.

 

Miljöpartiet har krävt en omläggning av skogspolitiken i åratal. Det krävs en övergång till skonsamma, hyggesfria skogsbruksmetoder och en accelerering av skyddet av naturskogen.

Vi måste börja jobba med skogen istället för mot den. På samma sätt måste vi jobba för den enskilda skogsägaren istället för att ensidigt gynna skogsindustrin.

Ett skifte till hyggesfritt är på gång, men det kommer underifrån. Frågan är nu hur vi kan underlätta för alla de svenska skogsägare som vill vara med i den omställningen. Det hade varit en relevant fråga för utredningen att titta vidare på.


Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald (MP)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.