Sluta gnälla och ta ert ansvar för ekonomin, S

M-politiker: Pinsamt misslyckande i våra tre storstäder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-18

När de egna pengarna är slut klagar S-styrena i Stockholm, Göteborg och Malmö på regeringen. Utfallen gör det pinsamt tydligt att S vill flytta fokus från de egna misslyckandena, skriver Christofer Fjellner, Axel Josefson och John Eklöf.

DEBATT. Inflationen plågar Sverige. Den drabbar inte bara hushåll och företag, utan också landets kommuner. Det svåra ekonomiska läget ställer hårda krav på att prioritera det allra viktigaste.

Det gäller även för landets kommuner – och det gäller även om de styrs av Socialdemokraterna.

 

Socialdemokraterna i Stockholm, Göteborg och Malmö har under den senaste tiden visat att de inte klara av uppgiften. Skolan, äldreomsorgen och det förebyggande trygghetsarbetet är kommunal kärnverksamhet.

Ändå kommer det inga signaler om att de prioriterar verksamheterna. När de egna pengarna är slut kallar de i stället till presskonferens och klagar på regeringen.

 

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur med en rekordhög inflation. Det är mot den bakgrunden som regeringen lade fram sin vårändringsbudget.

Stora ökningar av de offentliga utgifterna riskerar att driva på inflationen, och just därför var både vår- och höstbudget strama. Allt annat hade varit ansvarslöst och gjort den kommunala kostnadskrisen ännu värre.

Fokus är i stället på att skydda särskilt utsatta hushåll och pressa tillbaka inflationen. 

 

Företrädarna för Sveriges tre största städer ägnar sig åt en generande ansvarsflykt. Det är aldrig roligt att behöva prioritera, däremot är det ofta helt nödvändigt för att åstadkomma en långsiktigt välfungerande kommun som klarar av sina viktigaste åtaganden gentemot invånarna.

Utfallen mot regeringen gör det därför pinsamt tydligt att Socialdemokraterna vill flytta fokus från de egna misslyckandena. Låt oss ge några exempel:

 

I Stockholm går den ekonomiska misskötseln ut över skolorna och eleverna.

Enligt den senaste prognosen förväntas 103 av Stockholms 126 grundskolor gå med underskott i år, med uppsägningar av lärare och elevassistenter som följd.

Med Moderaternas budget har det i stället blivit 130 miljoner extra till stockholmseleverna.

 

I Göteborg använder Socialdemokraterna inte ens de statliga bidrag de säger är för låga.

Samtidigt skulle deras budget innebära färre förskolelärare och större barngrupper eftersom de inte klarar av att välja bort sådant som inte är nödvändigt.

Moderaterna har däremot föreslagit kraftfulla besparingar på administration, inköp och politiskt motiverade projekt. Totalt innebär det att vi kan lägga 127 miljoner mer på förskolan och 53 miljoner mer på gymnasieskolan.

 

I Malmö sparar Socialdemokraterna 89 miljoner på grundskolan.

Detta trots att de tar ut mer pengar ur resultatutjämningsreserven än vad Malmö stads egna regler egentligen tillåter.

Malmömoderaterna har under många år lagt budgetförslag som hade inneburit stora satsningar på skolan, särskilt på förstärkt undervisning i svenska och matematik. Moderaternas satsningar finansieras genom bland annat skärpta bidragsregler, halverat antal kommunikatörer och något högre effektiviseringskrav på de hårda nämnderna.

 

Frågorna ser något annorlunda ut i våra tre städer – men mönstret är det samma. Socialdemokraterna är oförmögna att prioritera bland kostnaderna, med resultatet att den kommunala kärnverksamheten blir lidande.

Alla vill alltid ha mer. Men det kommunala självstyret innebär inte bara att man får bestämma hur verksamheter ska utformas – utan också att man måste ta ansvar för att den kan finansieras.

Vi förväntar oss att Socialdemokraterna slutar pekar finger och löser problemen – det är det minsta Stockholm, Göteborg och Malmös invånare kan förvänta sig.


Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd Stockholm (M)
Axel Josefson, oppositionsråd Göteborg (M)
John Eklöf, oppositionsråd Malmö (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.