Pressat läge i vården – vi förbereder insatser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-11-26 | Publicerad 2015-11-23

Sjukvårdsministern: Asylhälsan, psykiatrin och tandvården behöver stöd

Gabriel Wikström (S).

DEBATTEN. Förra veckan presenterade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en lägesuppdatering över flyktingmottagandet. Den visar att situationen på flera områden är ansträngd. I den allmänna debatten riskerar dock beskrivningarna av situationen att förenklas. Det är viktigt att komma ihåg att utmaningarna skiljer sig kraftigt åt mellan olika samhällssektorer och olika delar av Sverige. Ett tydligt exempel på detta är hälso- och sjukvården.

När vi talar om att situationen inom vården är ansträngd så gäller detta framförallt på vissa platser i landet och inom vissa sektorer. Asylhälsan, psykiatrin och till viss del även tand- och primärvården är områden som har en mer ansträngd situation än normalt.

Situationen är också mer problematisk inom vissa landsting. Ofta tycks utmaningen vara större i de landsting som på kort tid upplevt ett kraftigt ökat mottagande än i landsting som hunnit anpassa organisation och rutiner efter den nya situationen.

Med stor sannolikhet kommer utmaningarna att öka den närmaste tiden. Regeringen följer utvecklingen noga, bland annat genom löpande kontakt med ansvariga myndigheter och landsting. De senaste veckorna har jag också besökt ett flertal landsting för att på plats bilda mig en uppfattning om situationen.

För att underlätta hälso- och sjukvårdens arbete har regeringen genomfört flera åtgärder. I höstbudgeten föreslog regeringen en extra miljard i en generell förstärkning till landstingen 2016. I den tilläggsbudget som nyligen lades fram ökar där utöver anslagen med nästan 1,5 miljarder kronor för att bättre kunna möta de behov som asylmottagandet medför.

För att kunna bibehålla en god hälso- och sjukvård är en väl fungerande kompetensförsörjning avgörande. Regeringen har redan aviserat flera förstärkningar. Bland annat utökas antalet utbildningsplatser på sjuksköterskeutbildningarna och medel tillförs för snabbare validering av utländska utbildningar. Vi satsar också en professionsmiljard för att stärka vårdens arbete med kompetensförsörjning.

Ett område där behoven kommer att växa är psykiatrin. Regeringen har därför beviljat medel till Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för en pilotstudie där ett av syftena är att bättre möta den psykiska ohälsan hos nyanlända och asylsökande. Studien ska bland annat samla in kunskap och goda exempel på hur arbetet inom området psykisk ohälsa kan utvecklas. Det är naturligtvis inte hela lösningen, men är en viktig insats för att landstingen bättre ska kunna möta de växande utmaningarna på området.

Därutöver tillför regeringen i 2016 års budget 280 miljoner extra till insatser inom psykiatrin för barn och unga vuxna, vilket gör att statens totala stöd till psykiatrin kommer att överstiga en miljard de kommande åren.

Det stora antalet asylsökande kommer även fortsättningsvis ställa krav på hälso- och sjukvården. Därför förbereder regeringen, utöver de redan presenterade ekonomiska stöden, andra typer av insatser för att vården bättre ska kunna möta nuvarande och framtida behov. Dessa kommer att presenteras närmare inom kort.

Avslutningsvis är det viktigt att framhålla de stora insatser som görs på många platser runt om i landet. Jag har sett fantastiska exempel på hur landsting och kommuner tillsammans med idrottsrörelse och civilsamhälle gör ett omfattande arbete för att bidra till ett bättre mottagande. Det är både viktigt och nödvändigt att hela samhället fortsätter att samverka för att tillsammans möta de utmaningar vi står inför.

Gabriel Wikström