Flerbarnstillägget är till för barnen, Kristersson

Replik från Unga örnar om Moderaternas förslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-06-10

I stället för att babbla om flerbarnstillägget kan Kristersson göra reella förändringar för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden och familjernas ekonomi. Replik från Daniel Vencu Velasquez Castro, Unga örnar.

REPLIK. Moderaterna har aldrig varit stora förespråkare för den generella välfärden, faktum är att de gång på annan röstat emot välfärdsreformer som inneburit frigörelse för miljoner människor, i synnerhet kvinnor och barn.

Föga förvånande att partiet vill begränsa flerbarnstillägget för att frigöra invandrarkvinnor som enligt dem låses fast i hemmet som följd.

Det är ett absurt påstående att kvinnor från andra länder agerar barnfabriker för att få bidrag från staten. Det stämmer inte.

Fokuset hamnar dessutom helt fel i Moderaternas jakt på nästa grupp de kan hoppa på för att appellera till sin skara av populistiska beundrare.

Flerbarnstillägget är till för barnen.

Barnfattigdomen i Sverige ökar och i dag är det 196 000 barn som lever i fattiga hem. De generella välfärdssystemen har blivit sämre, skolan överbygger inte klasskillnader, vården är ojämlik och otillräcklig och nu ska alltså svenska barn få ännu en kalldusch med politikers verklighetsfrånvända förslag om ett slopat flerbarnstillägg.

Moderaterna är med och styr i majoriteten av landets kommuner och regioner och har all makt att arbeta med SFI, skola, arbetsmarknadsinsatser och föreningslivet.

I stället prioriteras att behandla våra välfärdssystem som en marknad. Föreningsbidragen minskar i flertalet kommuner och då uteblir viktiga incitament för verksamhet som inkluderar både barn och förälder.

Den sociala lägstanivån behöver hållas uppe för att inte få ett samhälle där familjens ekonomi dikterar levnadsvillkoren för barnen.

I stället för att babbla om flerbarnstillägget kan Kristersson göra reella förändringar för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden och familjernas ekonomi.

Enligt en rapport ökar sysselsättningen i invandrartäta områden men förvärvsinkomsterna fortsätter falla. Detta beror på otrygga anställningar.

Arbetslinjen måste öka jämlikheten, inte försätta människor i en ond cirkel av otrygga anställningar till förmån för företagares jakt på lägre lönekostnader. Där slås invandrarkvinnor ut direkt.

Kvinnor och barn i politiskt eftersatta områden behöver inte Ulf Kristerssons populistiska förslag och definitivt inte agera slagpåsar i hans debatt. De behöver reella välfärdsreformer, få en starkare ställning på arbetsmarknaden och slutligen en jämlik barndom.


Daniel Vencu Velasquez Castro, förbundssekreterare Unga örnars riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.