Moderater, ni hycklar om den svenska jakten

Centerpartiet i replik till M om de nya jaktreglerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu har Sverige att införa dessa nya regler som ni moderater tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstat igenom. Men vi får väl i alla fall vara glada för att ni nu till slut inser allvaret, skriver Fredrick Federley (C) och Jonny Cato Hansson (C).

Foto: TT
DEBATT

DEBATT. Företrädare för moderaterna skriver på Aftonbladets debattsida att de inte vill att svenska jägare ska påtvingas EU:s nya vapenregler. Det är bra att moderaterna till sist verkar vakna och inse problematiken med de nya EU-reglerna för vapen. När det röstades om detta i Europaparlamentet så gjorde ni gemensam sak med Socialdemokraterna och regeringen och röstade för dessa nya regler, som försvårar för svenska jägare.

Kampen mot terrorism och illegala vapen är något som måste prioriteras högre. Vi måste inte minst öka det polisiära samarbetet i EU för att komma åt den gränsöverskridande brottsligheten som detta i mångt och mycket handlar om. Tyvärr var inte det vad ändringarna i EU:s vapendirektiv innebar. Ändringarna innebar krångligare regler och drabbade istället laglydiga jägare och sportskyttar.

Vi och Centerpartiet tog strid i Europaparlamentet och riksdagen för att ändra förslaget så att det inte skulle innebära försämringar för dem som faktiskt följer reglerna i dag. Vi la ändringsförslag på ändringsförslag och pressade regeringen i riksdagen. Tyvärr lyckades vi inte i förhandlingarna och därför röstade vi tillsammans med vår liberala grupp mot dessa nya regler för att de, i allt för stor grad, missar målet. Detsamma gjorde vi i riksdagens EU-nämnd när slutresultatet var uppe för slutligt beslut.

Nu har Sverige att införa dessa nya regler som ni moderater tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstat igenom. Men vi får väl i alla fall vara glada för att ni nu till slut inser allvaret och tillsammans med oss sätter press på regeringen för att reglerna inte ska implementeras mer än vad EU-direktivet kräver.

Vi och Sveriges jägare och sportskyttar hade behövt ert stöd tidigare i processen men det är i alla fall bra att ni nu inte väljer att återigen göra gemensam sak med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Ni är välkomna till oss som hela tiden stått upp och kämpat för de laglydiga jägarna och sportskyttarna.


Fredrick Federley, toppkandidat till Europaparlamentet (C)
Jonny Cato Hansson, riksdagsledamot i justitieutskottet (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Läs mer:

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT. Tvinga inte på jägarna EU:s nya vapenregler

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Jakt

Vapen

EU-valet

EU-politik

EU

Centerpartiet