Lämna inte era sjuka barn till förskolan

Sveriges lärare: Förskollärare utsätts för orimliga krav av föräldrar – och blir själva sjuka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-02-24

Sveriges lärares undersökning visar att var fjärde förskollärare flera gånger i månaden blir kontaktade av vårdnadshavare med orimliga krav. Oftast rör det sig om att föräldrar kräver att deras barn ska vara på plats även när de är sjuka, skriver Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand.

DEBATT. Vabruari pågår för fullt. Tufft för många, men lösningen är inte att skicka sjuka barn till förskolan.

Risken är överhängande att förskollärarna blir sjuka och då kommer barn ändå att tvingas hem – inte för att de är sjuka, utan för att verksamheten saknar personal.

 

Varje år höjs röster för att vårdnadshavare vabbar för mycket och att förskollärare skickar hem barn för lättvindigt.

Sveriges lärare kan dock visa på att förskollärare är sjukare oftare än andra lärare, sannolikt för att barn med infektioner smittar ned personalen.

Det bör ligga i vårdnadshavares, såväl som hela samhällets intresse att förskolan har frisk personal och kan hålla verksamheten öppen.

 

Sveriges lärares statistik visar att förskollärarna, tillsammans med lärarna i fritidshemmet, sticker ut rejält i sjukfrånvaron.

Mer än var fjärde förskollärare (27,1 procent) hade minst en påbörjad sjukdomsperiod under november 2022. För övriga lärare är det hälften så vanligt. Förskollärare är sjuka oftare än andra lärare och lär därmed vara det oftare än de flesta.

Under pandemin fick vi ständigt upprepa att förskolor är arbetsplatser med restriktioner, vilket alldeles för många föräldrar inte ville acceptera.

 

Förskollärare är redan utsatta för hård press. Sveriges lärares undersökning visar att var fjärde förskollärare flera gånger per månad under de senaste 12 månaderna blivit kontaktade av vårdnadshavare med orimliga krav.  

Av de som utsätts för orimliga krav svarar hela 83 procent att det rör sig om att vårdnadshavare kräver att deras barn ska vara på plats även när de är sjuka.

 

Dessa siffror visar på en tydlig brist på barnperspektiv, kunskap och förståelse för förskolans verksamhet.

I förskolan bedrivs undervisning enligt en läroplan som ska bidra till utforskande och lust att lära. Barn i förskolan ingår i många fall i alldeles för stora barngrupper och med för få legitimerade förskollärare.

Det finns ingen extra personal att trolla fram för att bedriva lugnare verksamhet för barn som inte orkar. Att skicka sjuka barn till förskolan går dessutom ut över de andra barnen som missar den undervisning och omsorg som förskolan har i uppdrag att ge, när personal tvingas sjukskriva sig.

Det är ingen nyhet att förkylnings- och influensavirus kommer varje vinter, därför borde huvudmännen ta höjd för det och bemanna upp med extra personal under vinterhalvåret för att inte riskera att verksamheten – och i slutändan barnen, blir lidande.

 

Både sjuktalen bland förskollärare och övrig personal talar för att barn som inte orkar delta i aktiviteterna bör hållas hemma. Vårdnadshavare bör följa de råd som 1177 har tagit fram.

Förskollärare skickar inte hem barn utan anledning, de om några, förstår vikten av att barn behöver leka och lära för att utvecklas, men de måste orka göra det. Den undervisning som barnen ges är viktig för att förbereda dem för en fortsatt skolgång.

Våra medlemmar är de första att skriva under på vikten av ett tidigt lärande och förskolans roll i det.

Våga lita på förskollärarnas bedömningar!


Åsa Fahlén, ordförande Sveriges lärare
Johanna Jaara Åstrand, ordförande Sveriges lärare

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.