AIK anpassar sig till homofoberna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-06-03

Alla för en: Att klubben lämnar Pride kastar en skugga över hela fotbollssverige

AIK på Pride förra sommaren. Efter fem år lämnar nu klubben festivalen.

För ett år sedan lanserade vi initiativet Alla för en. Där kan man avge löftet att aktivt säga ifrån när man möter homofobi på läktaren, i omklädningsrummet och i samhället i stort. Idrotten är fortsatt ett av de områden där HBTQ-personer många gånger möter fördomar och fördömanden. Därför är det beklagligt att AIK nu har anpassat sig efter homofoberna genom att dra sig ur Stockholm Pride. Mot bakgrund av AIK:s historia har deras ställningstagande varit särskilt viktigt, men nu har ljuset slocknat och de mörka krafterna i klubben segrat.

Vad är det egentligen AIK med sitt beslut säger till den 15-åriga grabben i laget som är gay? I år orkar vi inte ta ställning? Glåporden du hör i omklädningsrummet hörs ända till styrelserummet och vi har lyssnat? Ja än mer, vi höll med, lite grand.

För ett år sedan såg vi med tilltro på framtiden, inte minst med tanke på hur idrottsklubben Kiruna IF tog ställning för en modigare idrottsrörelse. De hade precis börjat arbeta aktivt med mångfald och bytte matchställ till ett regnbågsfärgat. Den senaste tiden har tyvärr utveckling vänt åt det motsatta.

AIK är en av Sveriges största idrottsklubbar, deras ungdomsorganisation engagerar tusentals varje vecka. Medan AIK:s A-lag vandrar ut på arenan, som mot bakgrund av klubbens ställningstagande något märkligt heter Friends, och tiotusentals fans sjunger som solen som skiner, så kastar klubbens agerande en skugga, inte bara över föreningen utan hela fotbollssverige.

AIK har fram till nu varit föredöme bland de stora Stockholmsklubbarna. Hammarby fotboll och Djurgårdens IF har agerat hjärtlöst när de inte vågat eller velat delta i Pride. Att skylla ett sådant beslut med att man inte ska blanda ihop idrott och politik är att frånsäga sig ansvar. Vi vet att homofobi finns i idrottsrörelsen och det är klubbarnas ansvar att agera. HBTQ-rättigheter handlar inte om politik, det handlar om mänskliga rättigheter, och de angår oss alla.

Om mindre än två månader fylls åter Stockholms gator av tusentals människor som vågar stå upp för allas lika värde – mot homofobi. Vi driver initiativet Alla för en, för alla de dagar gatorna inte är fyllda av glädje. För de mörka stunderna och för att fler ska våga ställa till med en scen. Människor står varje dag upp och vågar vara sig själva och försvarar de som gör detsamma – de är våra hjältar. AIK, Hammarby och Djurgården borde inte tveka att stå upp för detsamma varje dag, och inte minst i samband med Pride.

Vi uppmanar spelar i alla klubbar, och inte minst AIK, att själva agera. Vem blir den första A-lagsspelare i AIK som ställer sig på rätt sida genom att lova att delta i kampen mot homofobi? Det är hög tid att ta ställning, alla för kärleken. Inte att passivt underordna sig homofobi och huliganism.

Björn Olsson

Initiativtagare, Alla för en, och Förbundstyrelseledamot, MUF

Jack Johansson

Initiativtagare, Alla För en, och Mr. Gay Europe 2014

Oliver Rosengren

Initiativtagare, Alla för en, och Förbundstyrelseledamot, MUF

Följ ämnen i artikeln