Lööf spräcker Alliansen – och sviker väljarna

Ulf Kristerssons egna ord efter Centerns besked

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. I dag blev en mycket dyster dag för svensk politik: Centerns ledning har alltså bestämt sig för att rekommendera sitt parti att stödja Stefan Löfven som ny statsminister. Och genom ett organiserat budgetsamarbete göra sig själva till stödparti åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vad jag förstår är det också ditåt som Liberalernas ledning vill driva sitt parti.

Jag beklagar djupt om detta blir Centerns och Liberalernas definitiva beslut. Det vore riktigt dåligt för Sverige. Den rödgröna regeringen har saknat både politik och förmåga att ta itu med Sveriges stora problem. Det var därför Alliansens fyra partier med sådan kraft utkämpade en valrörelse för att byta ut dem. 

Centerns beslut är ett slag mot borgerligt sinnade människor i vårt land, skriver Ulf Kristersson efter Annie Lööfs besked på fredagen.
Centerns beslut är ett slag mot borgerligt sinnade människor i vårt land, skriver Ulf Kristersson efter Annie Lööfs besked på fredagen.

Det är ett slag mot borgerligt sinnade människor i vårt land och ett svek mot alla de väljare som röstade på något av allianspartierna för att få en ny regering och en ny riktning för Sverige.

Under jul- och nyårshelgerna har vi suttit i gemensamma och konstruktiva förhandlingar, med framför allt Centerpartiet, om en helt annan regering. Vi har gemensamt tagit fram dokument för hur en sådan borgerlig regering skulle bildas.

Där finns en beskrivning av hur en borgerlig regering under min ledning skulle arbeta parlamentariskt. Men det finns också en politisk utfästelse att genomföra hela Alliansens gemensamma reformagenda. 

De definitiva besluten i Centern och Liberalerna fattas först under helgen. Jag har mot den bakgrunden i dag konstaterat tre saker.

För det första: Centerpartiet var drivande för att för 15 år sedan skapa Alliansen. Utan deras insatser hade det inte gått. 

Jag har sedan dess uppfattat dem som fast förankrade i borgerligt samarbete. Om dagens besked blir verklighet, så spräcker Centerpartiet i stället Alliansen på nationell nivå.

Alliansen finns naturligtvis inte nationellt om ett eller två partier väljer Stefan Löfven till statsminister och i praktiken gör sig själva till en del av en S/MP-regering. Det skulle få stora konsekvenser för allt nationellt politiskt arbete under denna mandatperiod.

Centern och Liberalerna riskerar nu att byta ut decenniers värderingsgemenskap, en gemensam historia och en gemensam framtid mot ren politisk kohandel. Man riskerar föra Sverige tillbaka till 90-talet, då Centern gjorde sig till stödparti åt Socialdemokraterna förra gången. Jag tror det skulle vara ett historiskt misstag.

För Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets del handlar det i stället om att plötsligt genomföra politiska förslag som de själva aldrig har trott på, utan tvärtom har kritiserat hårt hela valrörelsen. 

Centern och Liberalerna riskerar att reducera sig själva till att bli kontrollanter som ska se till att en vänsterregering inte driver politik de tror på och gick till val på, utan tvärtom politiska förslag som de aldrig har gillat.

Centern blir stödparti åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och budgetsamarbetar med samma vänsterregering som hela Alliansen gemensamt gick till val på att byta ut. Som vi dessutom två gånger gemensamt har sagt nej till i riksdagen. 
Detta är en regeringskonstellation som dessutom kommer att behöva Vänsterpartiet för att kunna tillträda. Sverige kommer då att styras av en regering som till 75 procent har sitt underlag i olika vänsterpartier. En sådan regering kommer inte långsiktigt att driva borgerlig politik.

I Alliansens partier har det under 40 år utvecklats en värderingsgemenskap som handlar om att värna enskilda människors rättigheter och uppmuntra människors initiativförmåga. 

Vi tror på individuell frihet och personligt ansvar – inte på kollektivism.

Vi har en gemensam syn på att arbete och lön alltid är bättre än bidrag. 

Vi vet att det är företag och företagare skapar välstånd i samhället. 

Och vi tror på marknadsekonomi, privat äganderätt och valfrihet. Det här ligger i vårt DNA, det måste man inte tvingas oss till. 

Borgerlighetens åsiktsgemenskap är inte resultat av kohandel, utan av djupt liggande värderingar. För mig är det grunden för allt politiskt arbete. 

För det andra: Dagens besked är skadligt för Sverige. S/Mp-regeringen har i fyra år saknat förmåga ta itu med våra stora samhällsproblem. Nu vill Centerpartiets ledning att den ska får fyra år till.

Varje framsteg som Centern nu kan peka på hade man kunnat få med en borgerlig regering. Plus hela Alliansens reformagenda. Sverige hade kunnat få en borgerlig regering för borgerlig politik. Med ständig nyfikenhet på nya liberala reformer.

Socialdemokraternas familjevecka och Miljöpartiets friår är ett direkt slag mot Alliansens gemensamma arbetslinje. Att betala människor för att inte jobba är klassisk rödgrön vänsterpolitik. 

Om detta blev verklighet skulle Centerpartiet göra sig till stödparti åt en rödgrön regering som har förlorat sitt förtroende i det svenska näringslivet. En regering vars politik är kantad av attacker mot den fria företagsamheten. 

För det tredje: Detta förändrar eller förminskar inte en millimeter mitt engagemang och stöd för alla de hårt arbetande kvinnor och män som ute i kommuner och regioner har bildat Alliansstyren. 

Jag beundrar dem. Jag kommer göra allt jag kan för att fortsätta vårda detta. De ska inte drabbas av nationella misstag. De förändrar och förbättrar Sverige på riktigt.

Till sist. Om Centern och Liberalerna fullföljer detta går vi moderater i opposition. Vi kommer fullt ut driva en borgerlig politik som tar tag i Sveriges stora problem och tar vara på Sveriges möjligheter. Vi kommer vara borgerlighetens samlade kraft i Sverige.

De väljare som röstade på något av de fyra allianspartierna för att få en alliansregering är dessutom varmt välkomna till ett borgerligt parti som man kan lita på. 

Om detta bräckliga regeringsbygge först förverkligas och sedan faller samman undan mandatperioden, så kommer vi stå stadigt kvar och vara beredda att axla ansvar och ta över. 

Vi kommer också ta debatten mot dem som vill se ett mer slutet, nationalistiskt och intolerant Sverige. De som inte tror på internationellt samarbete eller fullt ut står upp för alla människors lika värde. Det är en lika central del av vår politiska uppgift.

Jag vet att det finns många goda borgerliga krafter i både Centern och Liberalerna. Det är många som är mycket olyckliga inför detta och som hellre hade sett en borgerlig regering som genomför Alliansens politik.

Vi kommer därför göra allt vi kan för att hitta nya former för konstruktivt borgerligt samarbete de kommande åren. Det var så vi bröt en till synes evig socialdemokratisk dominans förra gången. Det ska vi göra igen.

Sverige behöver en borgerlig regering och borgerlig politik. Moderaterna har alltid och kommer alltid att arbeta för det. Dagens besked ändar inte det. 

Och så ett speciell tack till Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna. För väldigt konstruktivt, ärligt och förtroendefullt samarbete. Sådant värdesätter jag. Vi kommer gemensamt att spela en viktig roll i svensk politik de kommande åren, hur detta än slutar.


Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna
Texten är tidigare publicerad på debattörens Facebook-sida


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE