Nu måste Wallström erkänna folkmordet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-04-24 | Publicerad 2015-04-23

Debattörerna: Ta chansen på 100-årsdagen av brotten mot armenierna.

Utrikesminister Margot Wallström har inte följt riksdagens beslut, menar debattörerna.

För snart 100 år sedan tog ett av modern tids värsta folkbrott sin början. I folkmordet som brukar kallas Seyfo miste ungefär en miljon assyrier, armenier och pontiska greker livet i det Ottomanska riket, det som i dag är Turkiet. Något som gör detta folkmord unikt är att Turkiet än i dag vägrar erkänna att denna händelse ens har ägt rum.

I dag finns det över 100 000 assyrier i Sverige. De har kommit till Sverige med en önskan om en tryggare framtid. De reste i jakt efter frihet och lycka och valde Sverige eftersom det är ett land där de inte behöver vara rädda för att bli diskriminerade av majoriteten. Enligt turkisk lag kan assyrier som lever i dagens Turkiet bli straffade för att de uppmärksammar det folkmord som deras föräldrar miste livet i. Det har bland andra den turkiska nobelpristagaren i litteratur Orhan Pamuk fått uppleva då han åtalades efter att ha gjort ett uttalande om folkmordet.

2010 beslutade riksdagen att erkänna folkmordet, efter det att Socialdemokraterna vände i frågan. Tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet samt enskilda ledamöter från Folkpartiet och Kristdemokraterna gick motionen igenom, men varken Carl Bildt eller Margot Wallström har valt att följa riksdagens beslut. Eftersom det är regeringen som är utrikespolitiskt beslutsfattande har Sverige därför inte officiellt erkänt folkmordet.

De armenier som överlevde folkmordet drevs på flykt. En del av dem följde floden Eufrat till staden Deir ez-Zur, i dagens Syrien. Där sattes runt 30 000 armenier i koncentrationsläger. Under den officiella minnesdagen till folkmordet, den 24 april, vallfärdar i vanliga fall offrens ättlingar till Deir ez-Zur för att besöka ett monument man har byggt för att hedra sina förfäder. I år kommer tyvärr ingen sådan vallfärd att göras. Den Islamiska staten har tagit kontroll över platsen och har medvetet sprängt monumentet. Ättlingar till de som överlevde folkmordet och andra minoriteter såsom jezidier, är i dag de som far mest illa av den Islamiska staten. Historien upprepar sig; ett nytt folkmord är på gång. Att regeringen och Margot Wallström motsätter sig att verka för en skyddszon på Nineveslätten i Irak där de flesta av dessa minoriteter lever i dag är därför en stor besvikelse.

Om Stefan Löfven och Margot Wallström är seriösa med att Sverige skall vara en humanitär stormakt kan man inte sälla sig till folkmordsförnekare utan måste, som Olof Palme uttryckte det, ”kalla saker vid deras rätta namn”.

Att erkänna folkmordet på den hundrade minnesdagen, den 24 april 2015, vore att på riktigt sträcka ut handen i solidaritet, inte bara mot dem som föll offer för folkmordet då, utan även mot dem som i dag drabbas av den Islamiska statens barbari.

Henrik Edin

Förbundsstyrelseledamot och ordförandekandidat, Liberala ungdomsförbundet

Sharoken Hanna

Liberala ungdomsförbundet Göteborg

Följ ämnen i artikeln