Glöm inte mammorna när våldet ska stoppas

Replik från Somaya stödjour om regeringens förebyggande arbete mot gängen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-10

Mammornas roll och röst måste prioriteras för att bryta nyrekryteringen till gängen. En mamma är oftast en av de viktigaste personerna i ett barns liv. Att stötta och stärka mammorna är därför en viktig faktor. Replik från Zenobia Rizvi, Somaya stödjour.

REPLIK. Det är positivt att regeringen lyfter vikten av förebyggande insatser för att motverka gängkriminaliteten, men mammornas roll och röst måste prioriteras för att bryta nyrekryteringen.

En mamma är oftast en av de viktigaste personerna i ett barns liv. Att stötta och stärka mammorna är därför en viktig faktor.

Att stå som ensam motvikt till den gemenskap, status och ekonomiska möjligheter som gängen representerar, är snudd på en omöjlighet. Trots det är det just vad många kvinnor i utsatta områden upplever för att samhället sviker.

 

Dagens situation har inte uppkommit i ett vakuum. Att leva i en familj där man saknar stabilitet, ekonomisk trygghet och en gemenskap, samtidigt som man upplever och bevittnar våld och behöver hantera sina egna och sina föräldrars trauman, har en direkt koppling till framtida kriminalitet.

Att söka den ekonomisk stabilitet, sammanhang och trygghet man saknat, och som föräldrar inte kunnat skapa, är en önskan.

 

Vi på Somaya stödjour möter dagligen utsatta kvinnor som har mycket gemensamt med de mammor som nu ser sina pojkar skjuta och skjutas. Dessa kvinnor och mammor lider av höga ohälsotal, står långt från arbetsmarknaden och riskerar att inte nås av samhällets stöd.

De löper också större risk att utsättas för förtryck och våld nära relation. Därför är en investering i mammor en investering för ett tryggare samhälle och en tryggare framtid för oss alla.

  • Vi efterfrågar en myndighetsövergripande funktion fokuserad på mammor där olika aktörer samlas för att stötta mammor som lever med olika sårbarhetsfaktorer, även långsiktigt.
  • Mammor som utsatts för våld och förtryck måste få det stöd de behöver för att skapa en trygg framtid för sig själva och sina barn.
  • Socialtjänsten måste få mer resurser och verktyg för att erbjuda individ- och behovsanpassat långsiktigt stöd till utsatta mammor och deras familjer.
  • Stöd till civilsamhället som arbetar för att stötta mammor och deras barn. Vi erbjuder låga trösklar och ett stöd till personer som många gånger undviker kontakt med myndigheter.


Zenobia Rizvi, verksamhetschef Somaya stödjour

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.